NEMA KRIZE ZA KROJAČE PRAVDE

Elitni ured svakog ustavnog suca košta 57.700 eura

18.02.2009 u 11:35

Bionic
Reading

Suci Ustavnog suda, njih 13, njihovi tajnici i nešto pomoćnog osoblja, preselili su se ovih dana u ekskluzivan poslovni prostor površine 2350 četvornih metara na Cvjetnom trgu, u Varšavskoj 3, za koji je tržišna cijena mjesečnog najma najmanje 25.000 eura, oko 180.000 kuna

Ondje će boraviti sljedeće dvije i pol godine, tijekom kojih će Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom vlasnicima, Erste banci i Poljoopskrbi, za najam platiti više od 750.000 eura, odnosno oko 5.400.000 kuna, otkriva Jutarnji list. Što znači da će smještaj za svakog od 13 ustavnih sudaca tijekom 30 mjeseci boravka u unajmljenom luksuznom prostoru državni proračun koštati oko 57.700 eura.

Sud se privremeno preselio zbog rekonstrukcije palače na Markovu trgu, a prostor je dobio na korištenje od Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom koji najam plaća iz svojeg proračuna.

Koliko točno plaćaju najam prostora, u Središnjem državnom uredu za državnu imovinu nisu odgovorili, ali prema odvojenim istraživanjima tvrtke Colliers International Hrvatska i portala Crozilla, koji su utvrđivali prosječne cijene najma poslovnih prostora, za nove poslovne prostore cijena se kreće između 14 i 17 eura po četvornome metru, a za starije je lokale cijena minimalno 10 eura po četvornome metru.

Zgrada Ustavnog suda, palača na Trgu sv. Marka, unatoč recesiji i najavljenoj štednji, ovih dana kreće u temeljitu rekonstrukciju i adaptaciju, čija je ukupna vrijednost 41,8 milijuna kuna. U proračunu Suda za ovu godinu osigurano je 12,7 milijuna kuna, a ostatak će do 2011. osigurati Vlada iz proračuna.

Radovi su nužni, objašnjavaju na Ustavnom sudu, jer obje zgrade kojima su se dosad koristili datiraju iz 19. stoljeća, a osim redovitog održavanja, do danas nisu bile ozbiljnije sanirane.