LOCKDOWN UBLAŽEN, ALI...

Ekstremno stroge mjere za putnike u Austriju: I ako imate test, morate u karantenu, a ako nemate FFP2 masku - pripremite 90 eura!

02.02.2021 u 11:34

Bionic
Reading

Austrijska vlada nastavlja svoju politiku mrkve i batine kad je u pitanju borba protiv koronavirusa. 'Mrkvu' su ovoga tjedna dobile škole, trgovine, muzeji i galerije jer se otvaraju od 8. veljače dok je 'batina' namijenjena putnicima koji ulaze u Austriju te onima koji odbijaju nositi FFP2 maske u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer iz vladajućeg ÖVP-a premijera Sebastiana Kurza precizirao je u utorak ujutro mjere koje će njegovo ministarstvo primjenjivati od narednog ponedjeljka 8. veljače, prenosi Der Standard.

Od sljedećeg tjedna svi putnici u Austriju (osim onih koji tranzitiraju kroz zemlju) morat će imati negativan rezultat PCR testa, no čak i uz njega, morat će ići u desetodnevnu karantenu kako bi se vlasti uvjerile da nisu prenositelji nekog od novih sojeva virusa.

Također se prekograničnim putnicima prvi put nameće obveza registracije na vladinom portalu, kao i testiranja - oni moraju jednom tjedno na granici pokazati negativan rezultat PCR ili antigenskog testa. Ovo je posebno interesantno našim radnicima koji svakodnevno putuju na posao u Austriju.

  • +15
Masovno testiranje u Austriji Izvor: Profimedia / Autor: Johann GRODER / AFP / Profimedia

Nehammer je najavio nastavak intenzivnih kontrola na granicama prema Mađarskoj i Sloveniji te pojačane kontrole na ulasku iz Češke i Slovačke jer te dvije zemlje imaju rast broja novozaraženih.

Austrijski ministar policije najavio je i strože sankcije za ljude koji ne nose masku FFP2 u javnom prijevozu te supermarketima - s 25, odnosno 50 eura kazna je podignuta na jedinstven iznos od 90 eura, a istu kaznu plaćat će i oni koji se približe drugim osobama na udaljenost manju od dva metra.

Policija će provoditi i strože kontrole na skijalištima, kao i povremene kontrole frizerskih salona te salona za masažu, u koje je ulaz također dozvoljen samo s negativnim testom.

Podsjetimo, premijer Sebastian Kurz jučer je najavio ublažavanje mjera u sklopu kojega će se otvoriti škole, trgovine, muzeji, galerije i zoološki vrtovi. Škole će moći pohađati samo učenici s negativnim testom.