POTRESENA TURSKA

Eksplozije u Ankari i Istanbulu!

20.03.2013 u 08:09

Bionic
Reading

Tursko ministarstvo pravosuđa i uredi vladajuće stranke AKP u glavnom gradu Turske Ankari napadnuti su improviziranim eksplozivnim napravama u utorak navečer, dva dana uoči najavljenog prekida vatre s kurdskim pobunjenicima. Eksplozivna naprava male razorne moći eksplodirala je u srijedu i u azijskome dijelu Istanbula, pri čemu su popucali prozori ali nije bilo ljudskih žrtava, objavili su turski mediji

U napadu su oštećeni prozori na sedmom katu zgrade stranke AKP, gdje se nalaze i uredi premijera Tayyipa Erdogana, a dvije su naprave eksplodirale ispred zgrade ministarstva pravosuđa koja je udaljena nekoliko kilometara.

'Ne znamo sa sigurnošću tko stoji iza napada, ali imamo grubu sliku ... ima puno neprijatelja demokracije, a ovo je napad na demokraciju', rekao je ministar unutarnjih poslova Muammer Guler.

Turska televizija pokazala je snimke mjesta eksplozije na koje su pristizala vozila hitne pomoći. CNN Turk javio je da su najmanje dvije osobe ozlijeđene.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napade. Posljednji sličan bombaški napad izveo je pripadnik ljevičarske skupine DHKP-C koji se 1. veljače raznio ispred ulaza u američko veleposlanstvo, pri čemu je poginuo i turski stražar. U operaciji protiv DHKP-C-a u utorak ujutro u Istanbulu uhićeno je nekoliko pripadnika te skupine, koja je ranije izvodila osvetničke napade nakon uhićenja. Upitan stoji li DHKP-C iza napada u Ankari, Gulan je rekao: 'Zasad nemamo čvrstih dokaza.'

Eksplozije u Ankari dogodile su se dva dana prije najavljenog poziva na prekid vatre zatočenog vođe kurdskih pobunjenika Abdullaha Ocalana, koji već nekoliko mjeseci pregovara s najvišim turskim dužnosnicima o zaustavljanju sukoba koji je u posljednja tri desetljeća uzeo više od 40 tisuća ljudskih žrtava.

Ocalan je najavio da će u četvrtak uputiti 'povijesni poziv' za mir, pa su porasle nade u prekid vatre koji bi pomogao uspostavi trajnog mira. Ocalanovu kurdistansku radničku stranku stranku (PKK) terorističkom organizacijom smatraju Turska, EU i SAD, ali službena je Ankara u listopadu 2012. počela pregovore s Ocalanom radi smirivanja sukoba jer su ljeto obilježili jačanje gerilskoga nasilja i masovna uhićenja kurdskih aktivista.

Riječ je o posljednjem u nizu napada uoči primirja što ga je najavila pobunjenička Kurdska radnička stranka (PKK). U utorak su tursko ministarstvo pravosuđa i uredi vladajuće stranka AK u Ankari napadnuti bombama ručne izrade i projektilima iz ručnog oružja.

Nitko nije preuzeo odgovornost za napade.