onesposobljeni za energetsku tranziciju

Eko Kvarner: Fijasko natječaja za zakup kapaciteta LNG terminala na Krku

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 28.12.2018 14:32
  • Objavljeno 28.12.2018 u 14:32
Prosvjed protiv LNG terminala

Prosvjed protiv LNG terminala

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Predsjednik Savjeta Udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić ocijenio je u petak da je natječaj za zakup kapaciteta plutajućega LNG terminala na otoku Krku doživio fijasko, a istaknuo je i kako bi više novca trebalo uložiti u iskorištavanje Sunčeve energije budući je Hrvatska po proizvodnji električne energije iz tog izvora tek na 24. mjestu u Europi

"Smatramo da je poveznica ta dva podatka u činjenici da je Hrvatska elektroprivreda (HEP) doslovno natjerana da preuzme sada već očito gubitaški projekt LNG terminala te će time još godinama biti onesposobljena za energetsku tranziciju", rekao je Piršić na konferenciji za novinare u Rijeci.

Sada je, dodao je, svima jasno da ne postoje zakupci za kapacitete plutajućega LNG terminala na Krku. Hrvatska se u sklopu tog projekta obvezuje kupiti brod, napraviti plinovod i sve to održavati, a nitko osim Ine i HEP-a nema interesa ući u taj posao, rekao je Piršić.

Istaknuo je da je Hrvatska po proizvodnji električne energije od Sunca tek na 24. mjestu u Europi te da je "tendencija svih hrvatskih vlada sustavno zatiranje obnovljivih izvora energije".

Hrvati očito nisu u stanju otkriti ni toplu vodu, tj. proizvesti toplu vodu uz pomoć Sunca jer smo i tu među posljednjima u Europi, dodao je.

  • +5
  • +2

LNG terminal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/Vecernji list

Piršić: HEP je talac lobija fosilnih goriva

Piršić smatra da bi bilo bolje da HEP, umjesto da ulaže u plutajući LNG terminal, ugovori 200 megavata fotonaponskih elektrana, te će tako imati "puno pozitivnije rezultate u proizvodnji energije". Pozvao je HEP da "otkrije toplu vodu umjesto trošenja novca za promašeni projekt LNG terminala, za koji nema dovoljno zainteresiranih zakupaca kapaciteta".

Piršić smatra da to nije prva pogreška HEP-a te da je ta tvrtka "talac lobija fosilnih goriva, koji lobiraju za mazut, ugljen i plin". Dodao je da "postoji informacija o sustavnom uništavanju HEP-a, a ulaganje u LNG terminal posve bi ga iscrpilo i pripremilo za lakše preuzimanje".

Tvrtka LNG Hrvatska je do isteka roka za podnošenje ponuda u drugom krugu postupka ugovaranja obvezujućeg zakupa kapaciteta terminala 20. prosinca 2018. zaprimila ponude za obvezujući zakup kapaciteta terminala od 0,52 milijarde kubika plina. HEP je poslao obvezujuću ponudu za zakup kapaciteta LNG terminala na Krku, a Ina je izvijestila kako njezina ponuda iz prvog natječajnog kruga i dalje vrijedi. Osim ponuda za obvezujući zakup kapaciteta, pristigle su i uvjetne ponude za neobvezujući zakup kapaciteta od 0,3 milijarde kubika plina. To je znatno manje od 1,5 milijarda prostornih metara, koliko se procjenjuje da je potrebno za isplativost investicije u gradnju terminala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!