PORUKA IZ BRUXELLESA

EK: Razumijemo Hrvatsku, ali podupiremo Sloveniju

28.07.2015 u 17:00

Bionic
Reading

'Razumijemo zabrinutost Hrvatske zbog arbitražnog skandala, ali u potpunosti podupiremo arbitražni postupak i rad arbitražnog suda', poruka je Europske komisije u kojoj se dodaje kako arbitražni sporazum sadrži mehanizme za odgovor na zabrinutost Hrvatske

Iz Bruxellesa su također poručili kako EK nije dio arbitražnog postupka, ali da će i dalje pomno pratiti tijek događaja, naglašavajući važnost sporazuma o arbitraži koja daje pravnu sigurnost za obje strane.

Valja napomenuti kako je Komisija kao izvršno tijelo EU-a u svojem priopćenju napomenula da će arbitražni sporazum riješiti zabrinutost Hrvatske jer Europska komisija 'naglašava važnost pravilnog funkcioniranja arbitražnog suda za glatku i učinkovitu provedbu prava EU-a u budućnosti'.

Pritom je Europska komisija iskazala svoje vjerovanje da će obje strane poštovati sva pravila nužna za pravilan rad arbitražnog suda, stoji u izjavi koju je potpisala glasnogovornica EK Mina Andreeva.

Inače, Slovenija je danas izabrala novog arbitra u pograničnom postupku. Radi se o Ronnyju Abrahamu, francuskom pravnom stručnjaku i predsjedniku Međunarodnog suda u Haagu, koji je dosad u nekoliko navrata zastupao francuske interese na međunarodnim sudovima.