BANKARI LJUTI

EK odbacuje usporedbe s nacistima

12.07.2013 u 14:59

Bionic
Reading

Europska komisija je u petak odbacila usporedbe prijedloga o jedinstvenom europskom mehanizmu za gašenje posrnulih banaka sa zakonom koji je nacistima omogućio dolazak na vlast, istaknuvši da ne želi ulaziti u takvu vrstu polemike.

'Europska komisija sigurno ne namjerava odgovorati na takve neprimjerene analogije ili sudjelovati u polemici takve vrste', objavila je Komisija reagirajući na istup šefa bavarske udruge banaka Stephana Goetzla, koji je Komisijin prijedlog da ona sama ima zadnju riječ kod gašenja banaka u poteškoćama usporedio s tipom zakona koji je nacistima omogućio dolazak na vlast.

Goetzl je Komisijin prijedlog usporedio s ustavnim amandmanom koji je omogućio nacistima da donose zakone, bez kontrole parlamenta. Goetzl je spomenuo taj amandman, bez izravnog spominjanja bilo nacista bilo Hitlera.

Komisija u svojoj reakciji ističe da 'želi podsjetiti da je cilj njezina prijedloga zaštita europskih poreznih obveznika u slučaju bankrota banke'.

'Prijedlog poštuje ugovor, suverenost i ovlasti svake države članice. Vijeće ministara i Europski parlament će sada o tome raspravljati sukladno svojim ulogama', navodi Komisija.

Europska komisija početkom ovoga tjedna iznijela je detaljan prijedlog o europskom mehanizmu za gašenje posrnulih banaka u sklopu procesa uspostave bankovne unije, koji predviđa i mogućnost zaobilaženja regulatora u zemljama članicama, a bankama postavlja strože uvjete za pomoć.

Glavni je cilj mehanizma da kroz snažniji nadzor jamči efikasno gašenje banaka, uz minimalne troškove za porezne obveznike i realno gospodarstvo.