POVJERLJIV IZVJEŠTAJ

EK odbacila hrvatske argumente u sporu sa Srbijom

14.04.2016 u 09:09

Bionic
Reading

Europska komisija odbacila je hrvatske argumente u sporu Hrvatske i Srbije i zalaže se za deblokadu srpskih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, piše Jutarnji list

Prema povjerljivom izvještaju koji je objavio Jutarnji list, Europska komisija ne vidi ništa sporno u zakonu koji omogućava Srbiji da procesuira sve ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Bruxelles Zagrebu poručuje da eventualne probleme u primjeni toga zakona rješava bilateralno s Beogradom, a ne kroz pregovore Srbije i Europske unije.

EK smatra da međunarodno pravo ne sprečava bilo koju državu da svoju jurisdikciju proširi i takozvanom ekstrateritorijalnom jurisdikcijom ili univerzalnom jurisdikcijom. Taj zakon, kako piše Jutarnji list pozivajući se preko povjerljivog izvještaja na mišljenje Komisije, 'ne predstavlja kršenje suvereniteta dotične države', niti predstavlja miješanje u unutarnje poslove te države.

EK čak navodi da bi, i kad bi Srbija ukinula odredbe o operativnom dijelu gdje se spominje nadležnost nad teritorijem bivše Jugoslavije, i dalje na osnovi univerzalne jurisdikcije mogla suditi hrvatskim državljanima za zločine počinjene na hrvatskom teritoriju.