UPITAN PROJEKT

EBRD pogriješio pri davanju kredita za HE Omblu

13.01.2014 u 16:20

Bionic
Reading

Nakon više od dvije godine završen je proces žalbenog postupka pri Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) pri čemu je zaključeno da je EBRD prekršila svoje procedure kad je odobrila projekt financiranja izgradnje hidroelektrane (HE) Ombla prije nego je bila napravljena studija utjecaja na prirodu, priopćeno je iz Zelene akcije

Nakon više od dvije godine završen je proces žalbenog postupka pri Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) pri čemu je zaključeno da je EBRD prekršila svoje procedure kad je odobrila projekt financiranja izgradnje hidroelektrane (HE) Ombla prije nego je bila napravljena studija utjecaja na prirodu, priopćeno je iz Zelene akcije.

Preporuke iz ovog žalbenog postupka će se uzeti u obzir prilikom donošenja nove socijalno-okolišne politike EBRD-a, u proljeće 2014.

Zelena akcija je još 2011. godine, uz partnerske organizacije, upozorila EBRD da ne odobrava zajam HEP-u za ovaj projekt, nakon čega je zajam ipak odobren u iznosu od 123,2 milijuna eura pod uvjetom da se naprave dodatne studije bioraznolikosti.

Kako EBRD nije pokrenuo postupak cijelovite procjene utjecaja na okoliš, Zelena akcija je, uz pomoć europske mreže Bankwatch, pokrenula službeni žalbeni postupak za EBRD-ove projekte. Zeleni traže da se sliv Omble zaštiti zbog bioraznolikosti i zato što je riječ o izvorištu pitke vode za grad Dubrovnik. Traže da HEP obustavi otkup i parcelizaciju zemljišta te pripremu projekta za izgradnju pročistača pitkih voda iz EU fondova.