VARAŽDIN

Dvoje djece otrovano ugljičnim monoksidom

07.03.2011 u 12:51

Bionic
Reading

Dvoje djece u dobi od šest i osam godina otrovano je jučer ugljičnim monoksidom u kući u Varaždinu, a liječnička pomoć pružena im je u varaždinskoj bolnici gdje su zadržana na promatranju, izvijestila je danas policija

Varaždinska je policija utvrdila da su djeca otrovana ugljičnim monoksidom povišenu zasićenost kojega je uzrokovao istodoban rad dvaju trošila zraka u istom prostoru - plinskog bojlera i kuhinjske nape. Napa je uzrokovala podtlak zbog kojeg su se dimni plinovi vraćali iz montažne plinske dimovodne cijevi u prostoriju u kojoj su bila djeca. Tako se povećavala i gustoća ugljičnog monoksida, tzv. tihog ubojice jer taj bezbojni plin nema ni mirisa ni okusa.

Istodoban rad bojlera s atmosferskim izgaranjem, koji za rad troši zrak iz stambenog prostora, i kuhinjske nape, koja ventilatorom istiskuje zrak iz prostorije kroz ventilacijsku cijev, stvara u prostoriji tlak manji od atmosferskog. Zato iz vanjskog prostora kroza sve otvore, pa i kroz dimovodnu cijev plinskog protočnog bojlera u kuhinju, ulazi zrak koji sa sobom uvlači i ugljični monoksid, upozorava policija i poziva građane da paze na plinske uređaje u kućanstvu koji u radu troše zrak.