NEZADOVOLJSTVO DILJEM ZEMLJE

Dvjestotinjak prosvjednika u Zadru i Slavonskom Brodu

05.03.2011 u 14:46

Bionic
Reading

Točno u podne počeo je treći po redu prosvjed građana u Slavonskom Brodu na koji je stigao i vođa Fejsbukovaca Ivan Pernar. Oko 150 prosvjednika okupilo se ispred upravne zgrade Brodsko-posavske županije, koju je Pernar nazvao ekspoziturom centralne vlasti, odnosno produženom rukom Vlade koju prosvjednici žele srušiti

Povorka prosvjednika potom je krenula preko brodskog Korza prema sjedištu HDZ-a u Zajčevoj ulici, gdje su izvikivali već poznate parole 'Dolje bandova lopovska'. Najglasniji među prosvjednicima bio je nezaposleni radnik Vlado Mašić.

Bivši bagerist u tvrtki Kamen Ingrad na brodski je prosvjed došao iz Požege gdje je ispred zgrade Općinskog suda nedavno započeo i štrajk glađu zbog 10 neisplaćenih plaća. Noseći transparent na kojemu piše 'Je li ovo pravna država? Deset godina čekam zarađene plaće, ali sud nije još riješio da ih naplatim, a zaradio sam ih pošteno!' Mašić je poručio Vladi da želi raditi i da je sramota što je kraj zdravih ruku postao socijalni slučaj.

Brodski su prosvjednici ipak, za razliku od zagrebačkih, bili poprilično tihi, pa je Pernar u više navrata, ali bez uspjeha, pozvao prosvjednike da glasno progovore o tome što ih muči i agresivnije izraze svoje mišljenje. Skup je prošao bez incidenata, pa prisutni policajci nisu morali intervenirati. Nakon što su se se brodski prosvjednici razišli, Ivan Pernar je, kako doznajemo, otišao put Osijeka.

Istovremeno, oko stotinjak prosvjednika izašlo je na zadarsku Kalelargu. Kod Foruma su na stup srama izvjesili transparent na kojem je pisalo 'HDZ - SDP, HNS, HSS i HSP'.

Na putu prema Narodnom trgu uzvikivali su 'HDZ, dosta je! HDZ, lopovi', a donijeli su i kutiju na kojoj piše 'Škrabica za Jacin tečaj engleskog jezika'. Novi prosvjed u Zadru najavljen je za srijedu u 18 sati.

Na protuvladinom prosvjedu u Virovitici okupilo se tridesetak nezadovoljnih građana. Mirno su prosvjedovali od 10 do 12 sati. Prosvjedovali su zbog, kako je rekao organizator prosvjeda Saša Horžić, jer su nezadovoljni stanjem u državi i ljudima koji ju vode.

'Nezadovoljni smo i ljevicom i desnicom i tražimo neku novu opciju koja će nas izvući', rekao je tvrdeći da nitko od prosvjednika nije politički orijentiran niti ima političke ambicije. Transparentima su, među ostalim, poručili: 'Dosta pljačke i laganja', 'Virovitico probudi se i pobuni se', 'Dosta tiranije i pljačke HDZ-a'.

Horžić smatra da se na prosvjedu okupilo malo ljudi jer su Virovitičani uplašeni te, kako kažu, neće doći jer se boje da će izgubiti posao. Pokraj prosvjednika je prošao virovitički gradonačelnik Ivica Kirin. Pozdravio ih je, a oni su ga izvižadali.

Prosvjedi u Zadru