GEOFIZIČKA AKTIVNOST

Dva snažna potresa na suprotnim krajevima Zemlje u isto vrijeme. Postoji li veza?

01.12.2017 u 16:23

Bionic
Reading

Gotovo istovremeno u petak su se dogodila dva snažna potresa na dva suprotna kraja svijeta. Snažni potresi magnitude preko šest stupnjeva pogodili su Iran i Papuu Novu Gvineju

Radi li se o slučajnosti ili nekom povezanom događaju, upitali smo Ivu Allegrettija, voditelja Seizmološke službe Republike Hrvatske na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Allegretti kaže da je u posljednja dva dana zabilježeno nekoliko jačih potresa. Između ostalih, spomenuo je u potres u Delawareu u SAD-u jakosti od 4,4 stupnja po Richteru.

No naglašava da je teško govoriti da ti događaju imaju veze jedni s drugima.

'Da se provede veliko dvogodišnje istraživanje, možda bismo saznali nešto o tome, ali ovako je nemoguće reći da postoji ikakva izravna povezanost', kaže nam voditelj Seizmološke službe.  

Dodao je da znamo gdje se potresi po prilici događaju, na tim tektonskim dodirima, a u pitanju su mediteransko-transazijski i cirkum-pacifički pojasevi. 'Tamo su jače te aktivnosti, a teško je govoriti da jedno s drugim ima nešto na tisuće kilometara razdaljine', kazao je Allegretti.

Ne može se spekulirati ni o pojačanoj geofizičkoj aktivnosti, osim u Iranu, u kojem je najnoviji potres dio pojačane aktivnosti kojoj je, čini se, vrhunac bio razoran potres u blizini iračkog pograničnog grada Halabdže. Prije 19 dana Iran je pogodio snažniji potres od 7,2 stupnja, koji je u toj državi i Iraku ubio 530 osoba.

  • +3
Potres na granici Iraka i Irana Izvor: Reuters / Autor: AKO RASHEED