NAPAD NA LEGENDU

Dužnosnik Bijele kuće prijetio Bobu Woodwardu!

28.02.2013 u 15:34

Bionic
Reading

Ugledni washingtonski novinar Bob Woodward izjavio je u intervjuima u srijedu da ga je jedan visoki dužnosnik Bijele kuće upozorio da će 'zažaliti' zbog objavljivanja priče oko toga otkuda potječe ideja za automatske duboke proračunske rezove

Woodward je rekao u intervjuima za Politico i CNN da kada je izvijestio Bijelu kuću da piše članak u kojemu kritizira vođenje rasprave oko porijekla dubokih proračunskih rezova, poznatih kao sekvestracija, dužnosnik je ljutito reagirao.

On je 'vikao na mene oko pola sata', rekao je Woodward za Politico, a zatim se tirada nastavila putem e-maila

'Ispričavam se za podizanje glasa u našem razgovoru danas', napisao je dužnosnik Woodwardu. 'Vi ste usredotočeni na nekoliko određenih stabala koja daju jako krivi utisak o šumi. Mislim da ćete požaliti iznošenje te tvrdnje.'

Politico je izvijestio da Woodward smatra da je to prikrivena prijetnja. Jedan dužnosnik Bijele kuće rekao je u odgovoru Reutersu poslanom e-mailom da se ne radi o prijetnji nego da se navodi da će Woodward zažaliti zato što je njegovo 'opažanje netočno, ništa više'.

'Bio sam u kontaktu s puno tih ljudi', kazao je novinar koji je svoj ugled stekao razotkrivanjem skandala Watergate koji je doveo do ostavke predsjednika Richarda Nixona i koji je napisao niz bestsellera o washingtonskoj politici.

'Ali pretpostavimo da se radi o mladom novinaru koji ima samo nekoliko godina ili 10 godina iskustva i Bijela kuća mu šalje mail u kojemu kaže da će 'to požaliti'', rekao je Woodward.

On je objavio u članku u The Washington Postu u petak da su predsjednik Barack Obama i njegov bivši predstojnik ureda a sada ministar financija Jack Lew prošle godine prvotno krivo tvrdili da su veliki rezovi ideja republikanaca.

'Obama je osobno odobrio taj plan da Lew i (Rob) Nabors predlože duboke rezove čelniku senatske većine Harryju Reidu', rekao je Woodward.

Administracija je tvrdila da su obje strane pristale na uvjete dubokih rezova i ukazivali su na tadašnju izjavu predsjednika Zastupničkog doma Johna Boehnera, republikanca, da je on većim dijelom zadovoljan dogovorom koji je rezultirao aranžmanom.

Internetski portal BuzzFeed objavio je da je dužnosnik koji se zakačio s Woodwardom Gene Sperling, čelnik Nacionalnog ekonomskog vijeća. Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev da potvrdi identitet dužnosnika.

Oko 85 milijardi dolara rezova potrošnje trebali bi stupiti na snagu u petak ukoliko Kongres nešto ne poduzme, a za sada nema naznaka da se nešto radi na tome da ih se spriječi.


Obama će razgovarati u petak s vođama Kongresa o proračunskim rezovima koji će automatski nastupiti toga dana, a koje zastupnici još mogu izbjeći uspiju li se dogovoriti u posljednji trenutak i tako spriječiti zastoje u zračnim lukama, školama, zdravstvu. Obama će razgovarati s vođama republikanaca u Zastupničkom domu Johnom Boehnerom i Senata Mitchom McConnellom, te s vođama demokrata u Senatu Harryjem Reidom i Nancy Pelosi u Zastupničkom domu, ali se malo očekuje od tih susreta.

Da bi izbjegao pad niz fiskalnu liticu američki Kongres je u zadnjem trenutku 31. prosinca izglasao zakon o povećanju porezne stope za kućanstva koja godišnje zarađuju više od 450 tisuća dolara s 35 na 39,6 posto. Demokrati i republikanci time su nakon duga natezanja spriječili pad najvećeg svjetskoga gospodarstva u duboku krizu i recesiju no dogovor oko automatskih rezova u potrošnji odgodili za dva mjeseca, što nastupa 1. ožujka.