BANKARI NA MUKAMA?

Dužnici u eurima i kunama imaju jednako pravo na odštetu

21.07.2014 u 09:38

Bionic
Reading

Čini se da će znatno veći problem od odštete dužnicima u 'švicarcima', bankama biti zahtjevi korisnika kredita u eurima i kunama, kojima su banke također jednostrano mijenjale kamatne stope. Bankari su zasad optimistični, štoviše, očekuju da će na najvišoj instanci cjelokupni slučaj biti presuđen u njihovu korist

Presuda Visokog trgovačkog suda kojom je potvrđeno da su banke povrijedile prava korisnika kredita jednostranim mijenjanjem kamatnih stopa dužnicima s kreditima u švicarskim francima, daje pravno uporište i korisnicima potrošačkih kredita u drugim valutama da traže odštetu zbog preplaćenih kamata.

Dok su korisnici kredita u 'švicarcima' već djelomično obeštećeni Vladinom intervencijom kojom je kamatna stopa na te kredite spuštena na 3,23 posto, korisnici kredita u eurima i kunama nisu dobili nikakvu satisfakciju. Kako ti dužnici čine više od 90 posto korisnika kredita, predstavljaju pravi 'mač nad glavom' bankama.

Odvjetnica Udruge Franak Nicole Kwiatkowski tvrdi da se presuda Visokog trgovačkog suda odnosi i na kredite u drugim valutama, budući da se sam tužbeni zahtjev u pogledu promjenjivih kamatnih stopa nije odnosio isključivo na švicarske franke niti je sud tako presudio.

Slično misli i pravni stručnjak Miljenko Giunio: 'Ako je promjenjiva kamatna stopa ugovorena tako da nisu poštovane zakonske regule i ako je sud presudio da je promjenjiva kamatna stopa ništetna, presuda vrijedi neovisno o valuti', poručuje Giunio.

Drugim riječima, svi korisnici kredita, bez obzira na valutu, mogu se pozvati na presudu Visokog trgovačkog suda i tražiti odštetu. Ako banka ne prihvati zahtjev i dođe do sudskog spora, sud će za svaki pojedinačni slučaj razmotriti je li tužba opravdana.

Kako su banke u pravilu na isti način pristupale promjenama kamatnih stopa neovisno o valuti kredita, može se zaključiti da su korisnici kredita u euru i kuni u najmanju ruku u istom položaju kao i korisnici kredita u 'švicarcima', ako ne i u boljem, s obzirom na to da su dužnici u 'švicarcima' već djelomično obeštećeni.

S druge strane, pravnički krugovi bliski bankama tumače da se presuda ne može proširiti na kredite u eurima i kunama, budući da je tužitelj sudsku zaštitu tražio samo za kredite u 'švicarcima' s promjenjivom kamatnom stopom.

Sudeći po prvim reakcijama, bankari neće biti 'široke ruke' prema oštećenicima, barem dok ne stigne konačna presuda s više instance.

Ohrabreni presudom Visokog trgovačkog suda, koji je uvažio veći dio njihovih primjedbi, bankari očekuju da će Vrhovni sud ukinuti i preostali dio presude te da u konačnici neće trebati isplatiti nikakvu odštetu.