nabujale rijeke

Direktor Hrvatskih voda: Treba nadograđivati nasipe, na Kupi nas koče jer neki žele imati izravan pogled na rijeku

19.09.2022 u 09:59

Bionic
Reading

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, komentirao je posljednje poplave i obranu od poplave

Postavljale su se box-barijere kako bi se obranilo od poplava, a kako je za N1 rekao Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, vreće nikada neće otići u povijest.

'Vreće nikad neće otići u povijest, uvijek će trebati za područja izvan gradova, za neravne terene. Ove male vreće su najfleksibilnije i s njima možete što hoćete. Iznimno dobre su se pokazale i box-barijere koje koristimo u kombinaciji s tim malim vrećama', pojasnio je Đuroković.

Objasnio je zašto su s jedne strane Kupe podigli naslov, a s druge ne, rekavši kako do prije pet, šest godina gotovo da nije bilo nasipa oko Karlovca.

'Oko 30 godina je zapuštena obrana od poplava u Karlovcu. Nadogradili su se nasipi na jednom dijelu, ali još imamo frontu od više od 20 kilometara neizgrađenih nasipa. Dakle ovo su sve nebranjena naselja', rekao je Đuroković i dodao:

'Nije nama pukla obrana, da su nasipi pukli, nego ih nema. To se dogodilo i u Ozlju. Treba nadograđivati. Klimatske prilike su takve da trebamo sve više i brže nadograđivati', rekao je Đuroković.

  • +9
Izlila se rijeka Kupa Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Generalni direktor Hrvatskih voda rekao ja da se na nekim područjima kasni s izgradnjom.

'Moramo ubrzati dinamku izgradnje da svi shvate da se ne može samo sebe gledati, da im treba izravan pogled na rijeku Kupu. Dovoljni su jedan ili dva prijepora da nam zaustave parlcelacijske elaborate. U Brodarcima smo izgubili godinu i pol ili dvije samo na papire jer smo morali mijenjati projektna rješenja zbog protivljenja dijela stanovništva - u istim tim Brodarcima koji su sada stradali', istaknuo je Đuroković.

Naglasio je da ćemo sve češće imati ovakve prirodne ekstreme, i sušna i kišna razdoblja.

  • +5
U Brodarcima izjave su dali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

'Kupa u 55 godina nije imala ovake protoke. Moramo se navići da postoje prirodni ekstremi na koje ne mogu odgovoriti ni Nijemci. Oni su pri istim takvim kišama izgubili više od stotinu života. Budimo zahvalni i podneblju koje imamo, imamo i dobar sustav obrane od poplave. Pozivam sve da pri gradnji razmišljaju gdje će izgraditi kuće', rekao je Zoran Đuroković, poručujući kako 'priroda prijeti i uvijek je jača od nas, a mi se moramo truditi minimalizirati štete'.