CRNA GORA

Đukanović uvjeren u izbornu pobjedu

24.03.2009 u 15:21

Bionic
Reading

Crnogorski premijer Milo Đukanović, čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), izrazio je u utorak uvjerenost u apsolutnu pobjedu svoje stranke, odnosno koalicije Europska Crna Gora, na parlamentarnim izborima koji će se održati u nedjelju i najavio da će ostati na čelu crnogorske vlade

'Pobjeda koalicije Europska Crna Gora donosi građanima sigurnost da će i u vrijeme globalne ekonomske krize država biti vođena ozbiljno i odgovorno', kazao je Đukanović podgoričkoj agenciji MINA.

Upitan o tome hoće li ponovno biti premijer, Đukanović je rekao da u njegovoj stranci ima dovoljno sposobnih i kvalitetnih ljudi koje bi mogli preuzeti odgovornu i tešku dužnost premijera i u državama s mnogo više problema.

'Onima koji licitiraju imenima za mjesto premijera poručujem da ne gube vrijeme uzalud', poručio je Đukanović.

Čelnik DPS-a rekao je da svoj optimizam temelji na nekoliko pokazatelja - na rezultatima istraživanja javnog mnijenja, na osobnom osjećaju stvorenom na temelju dugogodišnjeg političkog iskustva i kontaktima s ljudima na terenu.

Centar za demokraciju i ljudska prava (CEDEM) proveo je sredinom ovog mjeseca ispitivanje građana i došao do podatka da će Đukanovićeva koalicija Europska Crna Gora, u čijem sustavu su još Socijaldemokratska partija (SDP), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Bošnjačka stranka (BS), najvjerojatnije osvojiti apsolutnu većinu, odnosno 51,2 posto glasova.

Socijalistička narodna partija (SNP)
, prema tom ispitivanju, osvojit će 16,8 posto glasova, dok će Nova srpska demokratija (NOVA) zadobiti povjerenje 12 posto birača. Na četvrtom mjestu je Pokret za promjene (PZP) sa 6,3 posto, dok najveće iznenađenje izbora može biti Stranka penzionera i invalida (SPI), koju podržava 3,5 posto anketiranih.

Na rubu izbornog cenzusa od tri posto je koalicija Liberalne partije i Demokratskog centra Za drugačiju Crnu Goru, dok su ostali sudionici izborne utrke daleko ispod toga.

CEDEM predviđa da će odaziv na izbore vjerojatno i dalje biti visok i iznositi oko 72,1 posto, što dovodi u pitanje ulazak u parlament stranaka i koalicija koje su na granici izbornog cenzusa.

Za izbore se prijavilo 16 stranaka i koalicija, a biračko pravo imat će 498.305 punoljetnih građana Crne Gore, gotovo osam tisuća više nego na posljednjim predsjedničkim izborima.

Izborna kampanja protječe u dosta mirnom ozračju, bez prevelikih tenzija i u međusobnom optuživanju vlasti i oporbe, a dominiraju gospodarske teme i pridruživanje euroatlantskim integracijama. Tako je crnogorski premijer i čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Đukanović izjavio prošle subote, na promidžbenom skupu svoje stranke na sjeveru Crne Gore, da će svjetska gospodarska kriza potrajati do kraja ove ili početka iduće godine te da će Crna Gora, zahvaljujući najnovijim mjerama vlade, sačuvati stabilnost i vitalnost svog gospodarstva.

S druge strane, čelnici oporbe misle da je crnogorsko gospodarstvo razoreno, da je u rukama tajkuna te da vlada pomaže samo 'svojim prijateljima'. Oporba također optužuje vlast za korupciju i organizirani kriminal, dok je postignut konsenzus oko euroatlantskih integracija.

Stranke iz srpskog bloka najavile su da će, ako osvoje vlast, na dnevni red nove crnogorske vlade staviti 'odluku o ukidanju priznanja takozvane države Kosovo'.