POTRES U CRNOJ GORI

Đukanović podnio ostavku - Lukšić novi premijer

Milo Đukanović u slavljeničkom izdanju

Milo Đukanović u slavljeničkom izdanju

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Crnogorski premijer Milo Đukanović podnio je u utorak u Podgorici ostavku na dužnost. Predsjedništvu svoje Demokratske partije socijalista predložio je za novog premijera aktualnog ministra financija, Igora Lukšića

'Želim vas izvijestiti da sam odlučio dati ostavku', rekao je na tiskovnoj konferenciji Đukanović, koji je na vlasti u Crnoj Gori, bilo kao premijer bilo kao predsjednik države, od 1991. godine.

Đukanović tvrdi, javljaju crnogorski mediji, da odluka o ostavci nije donesena pod pritiskom te da je dobro promišljena.

'Ostat ću i dalje na čelu Demokratske partije socijalista, što znači da ću pridonositi crnogorskom napretku', rekao je.

Đukanović je rekao da je nakon 20 godina došlo vrijeme da otvori put novim ljudima te kako očekuje da će ga na mjestu premijera naslijediti dosadašnji ministar financija Igor Lukšić. Dodao je da nakon više od dva desetljeća političkog rada u izvršnoj vlasti odlazi 's ponosom, čiste savjesti i vedra čela' te da se namjerava baviti 'mirnijom profesijom' sada kad je Crna Gora nepovratno na putu prema Europskoj uniji. U tijeku tog vremena Crna Gora je, kazao je, preskočila desetljeća, sačuvala se od ratnih razaranja, postala demokratsko društvo, najmlađa članica UN-a i Vijeća Europe te je pred vratima Europske unije i NATO-a.

Upitan boji li se da će završiti kao hrvatski premijer Ivo Sanader, Đukanović je kazao da je svako 'poistovjećivanje sa scenarijima u okružju samo posljedica neprofesionalnosti ljudi koji rade u nekim medijima u Crnoj Gori i njihove patološke opsjednutosti' njime.

Nakon Đukanovića povlačenje iz crnogorske vlade najavio je potpredsjednik Svetozar Marović, koji to također, kao i Đukanović, najavljuje već duže vrijeme. Kazavši da je to njegova 'osobna odluka', Marović je rekao da će 'ostati na raspolaganju politici Crne Gore prema Europskoj uniji (EU) i Demokratskoj partiji socijalista (DPS) sve dok im to bude potrebno'. On je bio posljednji predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) i na toj je dužnosti ostao do 22. svibnja 2006., kad su se građani Crne Gore na referendumu izjasnili za neovisnu državu.

Mediji u Podgorici nagađaju da će vladu napustiti i ministrica europskih integracija Gordana Đurović, ministar pravosuđa Miraš Radović i ministar turizma Predrag Nenezić .

Milo Đukanović aktivno je prisutan 20 godina na političkoj sceni i za to vrijeme šest puta bio je predsjednik vlade, a u jednom mandatu i predsjednik države. Za predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) izabran je u listopadu 1998. godine.

Ustavom Crne Gore propisano je da ostavka premijera Mila Đukanovića znači i pad vlade, zbog čega je potrebno izabrati novu izvršnu vlast, a mandatar ima rok od tri mjeseca u kojemu treba parlamentu predložiti program vlade i sustav kabineta.

Predsjedništvo vladajućeg DPS-a prihvatilo je Đukanovićev prijedlog da njihov novi mandatar bude ministar financija Igor Lukšić, ali ga trebaju potvrditi i druga stranačka tijela. Kad DPS definitivno potvrdi Lukšića, o svemu obavještavaju predsjednika države, koji konačan prijedlog šalje Skupštini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi