profesor u akciji

Drama u Dubrovniku: Građani srušili zid na pomorskom dobru, nije prošlo bez incidenta

23.08.2023 u 14:16

Bionic
Reading

U Dubrovniku je jutros organizirana građanska akcija u kojoj su srušeni ograda i kameni zid koji su se nalazili na puteljku upisanom kao pomorsko dobro. Predsjednik Divlje lige vaterpolo i dubrovački matematičar Igor Legaz​ uz pomoć građana prepilio je dio ograde i dio zida na pomorskom dobru kod Ville Elite

Jutros u sedam sati počela je radna akcija uklanjanja metalne ograde i kamenog zida koji su smješteni na pomorskom dobru između Levanta i Ville Elite. Legaz je uz pomoć građana prvo otpilio ogradu, a nakon toga uslijedilo je rušenje kamenog zida. Ograda je brzo skinuta, ali zid je bio prožet željezom, pa je njegovo rušenje potrajalo, izvijestio je Dubrovački dnevnik.

  • +23
Igor Legaz prepilio ogradu Izvor: Cropix / Autor: Mihael Barisic

Legaz je podsjetio kako je prije 15 godina postojao isti problem jer je, unatoč prosvjedu građana, zavarena nova ograda. Građevinski inspektor tada je donio rješenje o kompletnom uklanjanju ograde te je Importane uložio žalbu koja je odbijena, piše Dubrovački vjesnik.

Današnja akcija nije prošla bez incidenta, javlja Dnevnik.hr. Zaposlenik kompleksa Royal & Resorts, čiji je dio i Villa Elita, napao je Legaza i pokušao mu oteti kabel flekserice. Sukobio se i s okupljenim građanima, ali je na terenu je bilo šest policijskih službenika koji su muškarca obuzdali i odveli, a rušenje je nastavljeno.

Izvor: Društvene mreže

Na Legazovu današnju akciju reagirali su iz kompleksa Royal Hotels & Resorts.

'Javno istupamo s ciljem informiranja javnosti o protuzakonitom djelovanju, kulturnom genocidu, ugrožavanju javnog reda i mira i činjenice kako se na sve oglušila dubrovačka policija. Držimo svojom misijom zaštititi spomenik kulture, naše zaposlenike kao i dubrovačke goste koji borave u sklopu šireg područja hotelskog kompleksa Royal Hotels & Resort', tvrde iz kompleksa.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Također navode da poštuju sve zakone i propise Republike Hrvatske, da je ograda na zidu desetljećima sastavni dio objekta i obuhvaćena je građevinskom dozvolom te da je u takvom stanje zatečena prilikom kupnje Ville Elite, a nitko od predstavnika vlasti nije naložio promjenu ili premještanje bilo kojeg dijela zida ili ograde.