'Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani'

DSHV izlazi na srbijanske izbore u koaliciji manjinskih stranaka

21.02.2022 u 15:25

Bionic
Reading

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) sudjelovat će na travanjskim parlamentarnim izborima u Srbiji u okviru saveza manjinskih stranaka pod nazivom „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“, priopćeno je u ponedjeljak iz te stranke

„U tijeku je prikupljanje potpisa potpore našoj izbornoj listi, koju predvodi čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov“, izjavio je predsjednik Mladeži te stranke Marin Piuković.

U DSHV-u navode da će njihova koalicija na izborima nastupiti sa statusom stranke nacionalne manjine, odnosno da joj je za osvajanje zastupničkog mandata potrebno prijeći takozvani prirodni prag.

Po procjenama analitičara to bi značilo da za osvajanje jednoga zastupničkog mjesta u Skupštini Srbije manjinskoj koaliciji, kojoj je Žigmanov prvi na listi, treba najmanje oko 11.300 glasova na izborima.

Odluku o izlasku na izbore, u koaliciji pod nazivom „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“, donijelo je Vijeće DSHV-a, većinom glasova.

Opći izvanredni parlamentarni i predsjednički izbori u Srbiji bit će održani 3. travnja 2022.

DSHV je na prethodnim izborima 2020. bio dio pokreta „Vojvođanska fronta“, koja je bila u koaliciji „Ujedinjena demokratska Srbija“, no nije se uspio izboriti za mandat u parlamentima Srbije i Vojvodine.

Ova stranka hrvatske manjine, kako u njoj ističu, prinuđena je ulaziti u koalicije s drugim manjinskim i regionalnim strankama jer Srbija odbija uvesti institut zajamčenih mandata kakav se primjenjuje u Hrvatskoj.

DSHV godinama upozorava da Srbija ne provodi pojedine odredbe Sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina koji je potpisala s Hrvatskom, prema kojemu su države obvezne osigurati zastupljenost u predstavničkim i državnim tijelima.

Ta stranka traži ostvarenje prava na zajamčeni mandat u parlamentima različitih razina vlasti po modelu koji se u Hrvatskoj primjenjuje za srpsku manjinu.

To je pitanje godinama u vrhu popisa otvorenih pitanja u odnosima Srbije i Hrvatske.