bjelovarski tužitelji

Državno odvjetništvo će se žaliti: Presuda za pedofiliju je preblaga

01.08.2023 u 14:33

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Bjelovaru žalit će se na presudu kojom je bivši profesor Glazbene škole zbog pedofilije osuđen na sedmogodišnju kaznu zatvora jer smatraju da je izrečena kazna preblaga.

ŽDO u Bjelovaru navodi da je 28. srpnja zaprimilo pisani otpravak presude Županijskog suda u Bjelovaru, donesene 14. srpnja, kojom je optuženi hrvatski državljanin (1961.) oglašen krivim zbog počinjena dva kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

ŽDO će uložiti žalbu zbog odluke o kazni budući da smatra kako je prvostupanjski sud, za svako kazneno djelo za koje je oglasio optuženika krivim, odmjerio pojedinačne kazne zatvora u preniskom trajanju, tako da je i izrečena jedinstvena kazna zatvora preblaga i ne može postići svrhu kažnjavanja.

Za teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta optuženiku je utvrđena kazna zatvora u trajanju od šest godina, a za kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina kazna zatvora u trajanju od dvije godine pa je osuđenik osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

Iz ŽDO Bjelovar napominju je da je sud donio odbijajuću presudu u odnosu na kazneno djelo iskorištavanja djece za pornografiju te je optuženiku rješenjem od 14. srpnja produljio istražni zatvor.