promet, građevina, infrastruktura

Državni tajnik srbijanskog ministarstva uhićen zbog zloporaba u javnim nabavama

03.02.2020 u 15:56

Bionic
Reading

Državni tajnik srbijanskog ministarstva prometa, građevine i infrastrukture uhićen je s još četiri osobe zbog zlouporaba pri javnim nabavama za državno poduzeće "Infrastrukture željeznice", priopćile su u ponedjeljak pravosudne vlasti u Beogradu

U nastavku višemjesečnog predistražnog postupka u vezi sa zlouporabama u poduzeću "Infrastrukture željeznice" osumnjičeni su uhićeni po nalogu Tužiteljstva za organizirani kriminal.

Uhićeni državni tajnik Ministarstva prometa, građevine i infrastrukture Miodrag Poledica te zaposleni u "Infrastrukturi željeznice" M. J, B.A. i P.Ć. dovode se u vezu kršenjem Zakona o javnim nabavama te drugih propisa vezanih uz zlouporabe ovlasti i dužnosti.

Osnovano se sumnja da im je državni tajnik u resornom ministarstvu pomogao kako bi u dobijanju poslova za izvođenje radova na u infrastrukturnim poslovima na željeznici favorizirali tvrtku, čiji je direktor uhićeni Z. S.

"Radi fingiranja postojanja konkurencije i privida legalnosti, osumnjičeni M.M, direktor drugog gospodarskog društva davao je takozvane 'uslužne ponude' kojima je osiguravana izvjesnost dobijanja posla za gospodarsko društvo direktora Z. S", priopćilo je Tužiteljstvo.

Beogradski mediji javljaju da su "u tijeku pretresi na više lokacija u Beogradu i Novom Sadu", a ne isključuje se mogućnost da se popisu uhićenih pridoda još osumnjičenih osoba.

Sredinom siječnja ove godine direktor "Infrastruktura željeznica" Miroljub Jevtić uhićen je zbog primanja mita, a beogradski tabloidi su poslije tog uhićenja objavili kako je navodno Jevtić tijekom saslušanja izjavio da je u korupciju umiješana i ministrica prometa, građevinarstva i infrastrukure i potpredsjednica vlade Zorana Mihajlović.

Suočena s medijskim objavama, Mihajlović je službeno odbacila optužbe i zanijekala svoju umiješanost u koruptivne poslove na željeznici.

U njezinu umiješanost otvoreno je posumnjao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, istodobno i šef Srpske napredne stranke, kojoj pripada i Mihajlović.

"Uvjeren sam da ona (Mihajlović) s tim nema nikakve veze. To je moje osobno uvjerenje, a nadležni neka rade svoj posao", rekao je Vučić 12. siječnja gostujući u programu TV Pink.

Srbija je po indeksu percepcije korupcije na 91. mjestu od 180 zemalja i teritorija, s indeksom 39, koji je isti kao i godinu dana prije.

Srbija se, prvi put od 2006. našla u donjem dijelu te liste, podaci su Globalnog indeksa percepcije korupcije za 2019., koji je 23. siječnja objavila organizacija Transparency International.