Ured Grada upozorava

Državni inspektorat odbija dati informacije o onečišćenju zraka u Splitu, građani zabrinuti

11.07.2023 u 19:52

Bionic
Reading

Ured Grada Splita u utorak je priopćio kako je Državni inspektorat odbio Gradu Splitu dati cjelovite informacije o provedenim nadzorima i poduzetim radnjama vezano uz kvalitetu zraka na sjeveru Splita, ocijenivši neprihvatljivim takav postupak inspektorata

"Zaprimili smo 4. srpnja Rješenje kojim se odbija Zahtjev za pristup informacijama", navodi se u priopćenju Ureda Grada Splita koji je tražio informacije o inspekcijskom nadzoru na lokaciji Sjeverne luke u 2023. godini, a vezano za onečišćenje zraka i okoliša na tom području.

Kao razlog odbijanja navedena je procjena da "u ovom slučaju prevladava interes prava na ograničenje pristupa informacijama", navodi Ured te ističe da je ovakvo obrazloženje potpuno neopravdano i neprihvatljivo jer je riječ o informaciji od iznimnog javnog značaja.

Zabilježena odstupanja u vrijednostima određenih onečišćujućih tvari prilikom mjerenja kvalitete zraka na području Sjeverne luke opravdano su zabrinula i uznemirila građane, te se Grad Split više se puta obratio Državnom inspektoratu, Područnom uredu u Splitu, i zatražio informaciju o inspekcijskom nadzoru na području Sjeverne luke.

  • +6
Split: Gužva na najpoznatijoj gradskoj plaži Bačvice Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic

Resornoj službi Grada Splita dostavljen je dopis Državnog inspektorata o postupanju na području Sjeverne luke.

U obavijesti se navodi da su utvrđene nepravilnosti, ali se ne navode propisane mjere zaštite i otklanjanja, što je ključna informacija koja zanima građane.

Iz Ureda Grad Splita pozvali su nadležne institucije, prvenstveno Državni inspektorat, da građanima što prije daju jasnu informaciju o provedenim nadzorima i propisanim mjerama koje se poduzimaju, a kako bi se otklonila zabrinutost zbog potencijalne opasnosti po zdravlje ljudi i okoliš.

Podsjeća se kako je na inicijativu gradonačelnika Ivice Puljka, 8. svibnja, održan sastanak s Državnim inspektoratom o kvaliteti zraka na sjevernom području grada Splita, poduzetim radnjama te daljnjoj suradnji i koordinaciji u svrhu poboljšanja i očuvanja kvalitete zraka i života na tom području.

Na sastanku su predstavnici Inspektorata informirali gradonačelnika o provedbi koordiniranih inspekcijskih nadzora temeljem kojih će se utvrditi stanje, eventualne nepravilnosti i propisati mjere za njihovo uklanjanje.

Potom je Grad Split od nadležnog Inspektorata zatražio povratnu informaciju o rezultatima nadzora i poduzetnim radnjama. Budući da nisu dobili odgovor, Grad Split se pozvao na Zakon o pravu na pristup informacijama.

  • +58
Prva večer Ultra Europe festivala u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL