mhe roški slap

Država krenula u preuzimanje svoje hidroelektrane iz privatnih ruku nakon 25 godina

24.01.2024 u 13:44

Bionic
Reading

Eppur si muove (ipak se kreće) jedna je od najpoznatijih rečenica u povijesti znanosti, koju je navodno pred inkvizicijskim sudom izrekao talijanski fizičar i astronom Galileo Galilei. A da se nešto ipak kreće i u slučaju hidroelektrane Roški slap, za koju je država još prije pet godina doznala da je ima, ali, eto, sve do konca ove godine nije poduzela ništa da je iz ruku privatne tvrtke vrati pod svoje okrilje, potvrdilo nam je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku

Kako smo pisali polovicom lanjskog prosinca, još 2018. godine pravomoćnom sudskom presudom Županijskog suda u Zadru postalo je jasno da država u svom vlasništvu ima malu hidroelektranu (MHE) Roški slap na Krki, kojom više od dva desetljeća upravlja privatna tvrtka Hidro-Watt i prodaje struju državnom HEP-u. Odnosno, državnim resursima u državnoj hidroelektrani upravlja privatna tvrtka koja prodajući struju državnoj tvrtki ostvaruje profit.

Iako je ODO Šibenik o tom saznanju izvijestio Ministarstvo državne imovine još 2018., ništa se nije dogodilo do kraja prošle godine. Tada je spomenuto ministarstvo od ŽDO-a Šibenik zatražilo 'pokretanje sudskih postupaka s ciljem iseljenja i naplate naknade za korištenje imovine u vlasništvu RH od strane trgovačkog društva Hidro-Watt'.

Jesu li i što su poduzeli nakon naloga Ministarstva, pitali smo ŽDO Šibenik. Iz tipično birokratskog odgovora da se zaključiti da nešto jesu i da su o tome izvijestili Ministarstvo, ali ne i kada bi država točno mogla doći u posjed male hidroelektrane i kolika bi se mogla naplatiti naknada za korištenje imovine.

Hidroelektrana Roški slap Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

'U konkretnom slučaju primjenjuje se Zakon o vodama koji u članku 25. propisuje što je vodna građevina. U smislu navedene odredbe, kao i odredbe članka 235. stavak 1. citiranog zakona, u zemljišnu knjigu se upisuje zemljište na kojem su izgrađene vodne građevine za proizvodnju električne struje kao javno vodno dobro, a nositelj prava u upravljanju su Hrvatske vode. S obzirom da je u tijeku postupak obnove zemljišnih knjiga za područje na kojem se nalazi MHE Roški slap, u kojem postupku aktivno sudjeluju Hrvatske vode, to će se imovinskopravni odnosi riješiti sukladno Zakonu o vodama i Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima', stoji u odgovoru ŽDO-a Šibenik.

A dok se to ne dogodi, HEP će vjerojatno i dalje kupovati struju iz državne hidroelektrane od privatne tvrtke. Prema podacima do kojih je došao, nakon višemjesečne bitke s HEP-om, Ivica Bačić, nekad zaposlenik MORH-a, a danas umirovljenik i glavni 'krivac' za priču o hidroelektrani Roški slap, samo u prva četiri mjeseca prošle godine HEP je za kupovinu struje iz te hidroelektrane platio pola milijuna eura. A kupuje je od 1998. godine.