LABURISTI I SINDIKATI SLOŽNI

Drvlje i kamenje na odluku Ustavnog suda o outsourcingu

  • Autor: V. P. P./hrt.hr
  • Zadnja izmjena 10.04.2015 10:17
  • Objavljeno 10.04.2015 u 09:31
outsourcing

outsourcing

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

'Odluka Ustavnog suda o referendumu o outsourcingu niski je udarac neposrednoj demokraciji i ponovno nas potiče da upozorimo na svu nakaradnost hrvatskog pravnog uređenja referenduma', upozorila je predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli. O toj će temi progovoriti u petak predstavnici 17 hrvatskih sindikata na konferenciji pod nazivom 'Težak udarac Ustavnoga suda neposrednoj demokraciji'

'Hrvatski laburisti u nizu pokušaja upozoravali su da je nužno promijeniti slijed radnji prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma. I dalje čvrsto stojimo na stajalištu da Ustavni sud, i prije početka prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma, mora odlučiti o ustavnosti samog referendumskog pitanja na zahtjev Organizacijskog odbora. Ovo pitanje nužno je urediti na ovaj način upravo zbog građana koji daju svoje potpise i silnog truda kojeg svaka građanska inicijativa mora uložiti kako bi zadovoljila rigoroznim uvjetima propisanim našim zakonima, a to je da se prikupi 10 posto potpisa birača u RH u 14 dana. Nakon što su Organizacijski odbor i više od pola milijuna hrvatskih građana zatražili raspisivanje referenduma o donošenju zakona kojim bi se zabranilo izdvajanje pratećih djelatnosti iz javnih službi, Ustavni sud svojom je odlukom spriječio raspisivanje referenduma odlučivši da pitanje nije u skladu s Ustavom i time osujetio napore brojnih građana koji su podržali ovu inicijativu', stoji u priopćenju Hrvatskih laburista.


Napominju da se iz obrazloženja Ustavnog suda o neustavnosti referenduma o outsourcingu može zaključiti da referendume svrstavaju u rang zabave za narod lišavajući ga izvorne snage koju mu daje Ustav.

O toj će se temi danas očitovati i predstavnici 17 hrvatskih sindikata. Na konferenciji će govoriti koordinator inicijative za raspisivanje toga referenduma i predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić, predsjednik Velikoga vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, pravnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić, docent na Pravnome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Đorđe Gardašević i glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Siniša Kuhar, javlja hrt.hr.

Podsjetimo, Ustavni sud utvrdio je da referendumsko pitanje o takozvanom outsourcingu, izdvojenoj djelatnosti nije u skladu s Ustavom te o njemu nije dopušteno raspisivanje referenduma.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić izrazila je zadovoljstvo odlukom Ustavnoga suda po kojoj je referendum o izdvajanju pratećih djelatnosti u javnim službama neustavan, ali i žaljenje što je inicijativom za raspisivanje referenduma zaustavljena reforma koja bi donijela uštede.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!