GLOGOVAC UZ ČETNIKE

'Draža Mihailović je bio drag, sjetan i tužan čovjek'

nebojša glogovac

nebojša glogovac

Izvor: tportal.hr / Autor: zff.com

Srpski glumac Nebojša Glogovac prihvatio je glavnu ulogu u ratnom serijalu 'Ravna gora' u kojem glumi četničkog vojvodu Dražu Mihailovića. U intervjuu Pressu tim povodom dao je čitav niz izjava kojima se uključio u revidiranje povijesne uloge, lika i djela Draže Mihailovića, ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata. Glogovac je uvjeren da je Draža bio 'drag, sjetan i tužan čovjek' koji je 'organizirao gerilu protiv fašista'

Na novinarsko pitanje je li posrijedi neutralna ratna drama ili tekst koji pokušava četnički pokret prikazati u pozitivnijem svjetlu od onog koje su donedavno nudili povijesni udžbenici, Glogovac je odgovorio da je tekst drame 'Ravna gora' pošten.

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ovaj scenarij je dobar zato što je pošten. Ne favorizira se i ne veliča nijedna strana, već naprotiv, pruža mogućnost da razumijemo jedne i druge. U tom strašnom kaosu koji je nastao početkom rata vidjet ćemo jednu tradicionalnu kraljevu vojsku koja je ostala bez poglavara, mladog kralja koji je sklonjen u London radi osobne sigurnosti, što je izazvalo rasulo u toj istoj vojsci, ali su u isto vrijeme, po inerciji, u velikom dijelu naroda kraljeva vojska i tradicionalne vrijednosti i dalje uživale povjerenje i bile oslonac i nada, i drugu grupu pripadnika ovog istog naroda, koji su bili braća, susjedi, kumovi, sinovi ovim prvima, ali poneseni jednom novom, komunističkom idejom, u to vrijeme ne svima razumljivom i prihvatljivom, koja je dolazila negdje s istoka. Iz 'majčice Rusije'. I kako to često biva u susretu tradicionalnog i novog, došlo je do razmimoilaženja i sukoba', kaže Glogovac.

Novinar Pressa pitao je Glogovca kako se priprema za ulogu, a on je istaknuo da će na temelju tonskog zapisa tonskog zapisa sa suđenja i fotografija iz života Draže Mihailovića pokušati proniknuti u njegov karakter i odgonetnuti koja je vrsta čovjeka bio.

'Na temelju izjava nekih njegovih suvremenika saznao sam, na primjer, da je bio blag, gotovo sjetan čovjek, da se svakome obraćao s 'vi' i da je nosio neku tugu koja vodi porijeklo iz obiteljskih tragedija koje su obilježile njegovo djetinjstvo, kao i kasnije zrele godine. Završio je najviše vojne škole, imao je vrlo široko obrazovanje, a o njegovoj hrabrosti na bojnom polju govore brojna odlikovanja, od onih u Kumanovskoj bitci do posthumnih. Sve govori da je bio zanimljiv, drag i cijenjen čovjek, potpuno suprotan slici krvoloka kakvu su nam plasirali udžbenici iz povijesti i poslijeratna propagandna mašinerija', naglašava Glogovac.

Uvjeren je da je Titova Jugoslavija zloupotrijebila pobjedničku ulogu i u slučaju Draže Mihailovića te da je namjerno falsificirala povijesne podatke i činjenice, prema kojima je Draža Mihailović zapravo bio organizator srpske gerile koja se borila protiv fašista, a ne fašistički kolaboracionist i vođa fašističkog četničkog pokreta (?!).

Srpskom SUBNOR-u koji se bunio protiv snimanja 'Ravne gore' poručio je da mu je jasna njihova partizanska mitologija, ali da su u Drugom svjetskom ratu postojale i neke druge pjesme osim 'Mlada partizanka bombe bacala' i 'Druže Tito, ljubičice bijela'.

Nebojša Glogovac glumio je i u novijim hrvatskim filmovima, '72 dana' Danila Šerbedžije i 'Kenjac' Antonija Nuića. Odbio je ulogu u filmu 'U zemlji krvi i meda' Angeline Jolie jer je smatrao da je uperen protiv srpskog naroda. Glumio je i u bijednom filmskom uratku 'Vukovar, jedna priča'.

Proslavio se ulogama u filmovima 'Bure baruta', 'Do koske', 'Munje'.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi