GLOGOVAC UZ ČETNIKE

'Draža Mihailović je bio drag, sjetan i tužan čovjek'

19.07.2012 u 11:56

Bionic
Reading

Srpski glumac Nebojša Glogovac prihvatio je glavnu ulogu u ratnom serijalu 'Ravna gora' u kojem glumi četničkog vojvodu Dražu Mihailovića. U intervjuu Pressu tim povodom dao je čitav niz izjava kojima se uključio u revidiranje povijesne uloge, lika i djela Draže Mihailovića, ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata. Glogovac je uvjeren da je Draža bio 'drag, sjetan i tužan čovjek' koji je 'organizirao gerilu protiv fašista'

Na novinarsko pitanje je li posrijedi neutralna ratna drama ili tekst koji pokušava četnički pokret prikazati u pozitivnijem svjetlu od onog koje su donedavno nudili povijesni udžbenici, Glogovac je odgovorio da je tekst drame 'Ravna gora' pošten.

Ovaj scenarij je dobar zato što je pošten. Ne favorizira se i ne veliča nijedna strana, već naprotiv, pruža mogućnost da razumijemo jedne i druge. U tom strašnom kaosu koji je nastao početkom rata vidjet ćemo jednu tradicionalnu kraljevu vojsku koja je ostala bez poglavara, mladog kralja koji je sklonjen u London radi osobne sigurnosti, što je izazvalo rasulo u toj istoj vojsci, ali su u isto vrijeme, po inerciji, u velikom dijelu naroda kraljeva vojska i tradicionalne vrijednosti i dalje uživale povjerenje i bile oslonac i nada, i drugu grupu pripadnika ovog istog naroda, koji su bili braća, susjedi, kumovi, sinovi ovim prvima, ali poneseni jednom novom, komunističkom idejom, u to vrijeme ne svima razumljivom i prihvatljivom, koja je dolazila negdje s istoka. Iz 'majčice Rusije'. I kako to često biva u susretu tradicionalnog i novog, došlo je do razmimoilaženja i sukoba', kaže Glogovac.

Novinar Pressa pitao je Glogovca kako se priprema za ulogu, a on je istaknuo da će na temelju tonskog zapisa tonskog zapisa sa suđenja i fotografija iz života Draže Mihailovića pokušati proniknuti u njegov karakter i odgonetnuti koja je vrsta čovjeka bio.

'Na temelju izjava nekih njegovih suvremenika saznao sam, na primjer, da je bio blag, gotovo sjetan čovjek, da se svakome obraćao s 'vi' i da je nosio neku tugu koja vodi porijeklo iz obiteljskih tragedija koje su obilježile njegovo djetinjstvo, kao i kasnije zrele godine. Završio je najviše vojne škole, imao je vrlo široko obrazovanje, a o njegovoj hrabrosti na bojnom polju govore brojna odlikovanja, od onih u Kumanovskoj bitci do posthumnih. Sve govori da je bio zanimljiv, drag i cijenjen čovjek, potpuno suprotan slici krvoloka kakvu su nam plasirali udžbenici iz povijesti i poslijeratna propagandna mašinerija', naglašava Glogovac.

Uvjeren je da je Titova Jugoslavija zloupotrijebila pobjedničku ulogu i u slučaju Draže Mihailovića te da je namjerno falsificirala povijesne podatke i činjenice, prema kojima je Draža Mihailović zapravo bio organizator srpske gerile koja se borila protiv fašista, a ne fašistički kolaboracionist i vođa fašističkog četničkog pokreta (?!).

Srpskom SUBNOR-u koji se bunio protiv snimanja 'Ravne gore' poručio je da mu je jasna njihova partizanska mitologija, ali da su u Drugom svjetskom ratu postojale i neke druge pjesme osim 'Mlada partizanka bombe bacala' i 'Druže Tito, ljubičice bijela'.

Nebojša Glogovac glumio je i u novijim hrvatskim filmovima, '72 dana' Danila Šerbedžije i 'Kenjac' Antonija Nuića. Odbio je ulogu u filmu 'U zemlji krvi i meda' Angeline Jolie jer je smatrao da je uperen protiv srpskog naroda. Glumio je i u bijednom filmskom uratku 'Vukovar, jedna priča'.

Proslavio se ulogama u filmovima 'Bure baruta', 'Do koske', 'Munje'.