DOZNAJTE KAKO POMOĆI

Dramatično stanje u azilu u Kuterevu

14.03.2013 u 07:36

Bionic
Reading

Utočište za napuštene medvjede u Kuterevu više neće moći primati medvjeđu siročad, ako se nešto ne promjeni. To je informacija je koju smo doznali u razgovoru s volonterima u Kuterevu koji su pokrenuli kampanju pod nazivom 'Zemlja za medvjede'. Tom kampanjom, kako ističe voditeljica volonterske postaje Helena Poučki, pokušat će sakupiti novčana, ali i druga sredstva kako za kupovinu zemljišta, tako i za izgradnju novog prostora, ali i rekonstrukciju sadašnjeg, čime bi se omogućilo zbrinjavanje napuštene medvjeđe siročadi

Koliko je situacija ozbiljna, ali javnosti još uvijek nedovoljno prezentirana, najbolje govori podatak da je sa sadašnjih devet medvjeda utočište popunilo kapacitete koji su građeni uz pomoć donacija i radom volontera, a sve na temelju licence koja je dobivena od ministarstva.

Ono što izdvajaju kao najvažnije jest da ove godine moraju kupiti novo zemljište, izgraditi novu ogradu, obaviti rekonstrukciju stare ograde, za što im je potrebno oko 60.000 eura. Primjerice, u Švicarskoj ili Njemačkoj utočišta dobivaju i do 600.000 eura na tri godine. Ne drže u volonterskoj postaji da je novac najvažniji, no bili bi presretni kad bi dobri ljudi, tvrtke ili razne ustanove donirali i materijal poput, recimo, cementa, metalnih dijelova, mreža i slično. Osim toga, postoji i mogućnost da donator kupi parcelu, odnosno zemljište koje bi bilo na njegovom imenu. 'Deset kuna je za nas jako puno, radovala bi nas svaka pomoć', ističu volonteri.

'Zemlja za medvjede' ustvari je skupni naziv za poslove koji se planiraju napraviti jer su medvjedi prerasli sadašnje ograde u kojima žive. Za prihvat novih medvjeda nema kapaciteta, a sve naznake govore da će se i ove godine pojaviti itekakve potrebe za prihvat medvjeđe siročadi. U volonterskoj postaji kažu da nastoje stvoriti europsko okruženje za zatočene medvjede jer je prisutna jedna vrsta 'nelagode', budući da je selo preblizu utočištu, što medvjedi itekako osjete. Ako bi se u obzir uzeli standardi i uvjeti po kojima rade i djeluju utočišta u svijetu, onda bi za jedno utočište kao ovo što je u Kuterevu trebalo zaposliti 24 radnika, a u kuterevskom utočištu sve je napravljeno manjim donacijama, radom volontera i s nesebičnom ljubavlju.

Kako pomoći projekt Zemlja za medvjede

VELEBITSKA UDRUGA KUTEREVO
Žiroračun: Erste banka 2402006 – 1100267578
kuterevo.volunters@gmail.com
mobitel: 091 5835 412 ili 053/799-222
Volonterski blog: kuterevo.wordpress.com

Volonteri ističu da do sada nije tražena novčana pomoć od nikoga, no sada su primorani pokrenuti kampanju za prikupljanje donacija kako bi stvorili uvjete za spašavanje budućih života medvjeda koje je snašla nesreća.

Deset volontera, i s njima Ivan Crnković Pavenka, okupljenih u volonterskoj postaji, otkrili su nam i dio planova i aktivnosti koje se provode.
'Radimo nove suvenire od reciklažnog otpada, pripremamo nove edukacijske programe, tu su i osobni projekti, a u tijeku je i izrada web stranice. I ljetni se programi razrađuju, temeljem kojih stvaramo preduvjete za dolazak 15 skautskih grupa uglavnom iz Belgije, imat ćemo tri međunarodna kampa i jednu omladinsku razmjenu. Puno je tu posla, ali snalazimo se', ispričala nam je Elina Hirvonen (19) iz Finske.

'Ovo ovdje nije zoološki vrt, ovo ovdje je utočište koje ima edukativni karakter, gdje želimo naglasiti da utočište ima drukčiji način postojanja za razliku od zoološkog vrta. Ovdje učimo o biologiji medvjeda, ali i o čovjekovom ponašanju prema životinjama. Nastojimo koliko je to god više moguće približiti posjetiteljima spoznaju o životu medvjeda i ljudi', kaže Dominik Brunken (19) iz Njemačke.

U obilasku kuterevskog utočišta i promatranju razigranih medvjedića spretno i sretno nam je o medvjedima govorila Amelie Jaquet (24) iz Francuske, dok najstarija među najmlađima, Taina Makinen (63), nije skidala osmijeh s lica jer je baš taj dan proslavila rođendan.

Ove godine u kuterevskom utočištu za napuštene medvjede boravit će oko 20 volonterskih grupa ili oko 400 volontera iz cijelog svijeta. Volonteri kažu da je od Cvjetnice utočište i 'službeno' otvoreno za posjete te da se nadaju da će svima onima koji ih posjete pružiti najviše što znaju, priču o medvjedima i ljudima, smiješak i dobrodošlicu.