nova strategija

Dramatične promjene u Indopacifiku: Australija mijenja vojnu doktrinu

24.04.2023 u 13:23

Bionic
Reading

Australija radikalno mijenja vojni proračun. U najznačajnijoj reviziji australske vojne spremnosti još od Drugog svjetskog rata osnažuju se sposobnosti dugometnih napada i proizvodnja streljiva. Predstavljajući novu strategiju u Canberri, australski premijer Anthony Albanese naglasio je da njegova vlada namjerava osnažiti spremnost Australije na suočavanje s izazovima

'Moramo izgraditi i ojačati našu sigurnost nastojeći oblikovati budućnost, umjesto da čekamo da budućnost oblikuje nas', rekao je Albanese. U sklopu strategije, analizirana je vojna potrošnja prošle vlade te su nanovo procijenjena ulaganja milijardi dolara u odnosu na aktualne percipirane prijetnje, uključujući sve snažniju Kinu pod vodstvom predsjednika Xi Jinpinga. Iako neklasificirana verzija izvješća nije uključivala povjerljive procjene specifičnih prijetnji, navedeno je da SAD, kao najveći obrambeni saveznik Australije, 'više nije unipolarni vođa Indopacifika', prenosi CNN.

Kinesko deklariranje suvereniteta nad Južnim kineskim morem prijeti globalnom poretku temeljenom na pravilima u Indopacifiku na način koji nepovoljno utječe na nacionalne interese Australije, navodi se u izvješću. Najviša razina strateškog rizika s kojim se Australija sada suočava je mogućnost velikog sukoba u regiji, navodi se, uz sugeriranje strategije veće vojne samodostatnosti u kombinaciji s jačanjem odnosa sa saveznicima i ključnim silama u regiji, uključujući Japan i Indiju.

Geografska udaljenost Australije godinama je održavala na životu pretpostavku da će svaki napad na tu zemlju doći s upozorenjem od deset sati. Sada napadači mogu projicirati borbenu moć udarima na opskrbne rute i kibernetičkim ratovanjem, navodi se u izvješću: 'Raketno doba u modernom ratovanju... radikalno je smanjilo geografske prednosti Australije.'

  • +15
Australska vojska Izvor: EPA / Autor: DAVE HUNT

Osim toga, pandemija covida razotkrila je ranjivost Australije u odnosu na globalne opskrbne lance, rekao je premijer Albanese, sugerirajući da zemlja treba postići samodostatnost. 'Moramo imati veću kontrolu nad našim nacionalnim suverenitetom. Dakle ne samo da je proizvodnja u Australiji dobra za radna mjesta i za naše gospodarstvo; tu je i pitanje nacionalne sigurnosti', rekao je.

Ministar obrane Richard Marles rekao je da obrambeni okvir koji je Australiji dobro služio desetljećima 'više ne odgovara svrsi' i da se mijenja misija Australskih obrambenih snaga (ADF). Njegova nova redefinirana svrha je obrana nacije, projiciranje vojne moći na sjevernim pravcima i održavanje globalnog poretka temeljenog na pravilima sa saveznicima, rekao je Marles. Australija bi trebala usvojiti 'strategiju poricanja', definiranu kao obrambeni pristup osmišljen kako bi spriječio protivnika da uspije u svom cilju postizanja dominacije silom ili pod prijetnjom uporabe sile.

U tu svrhu revizija je preporučila šest prioriteta, počevši od razvoja programa podmornica na nuklearni pogon, prethodno najavljenog u okviru sporazuma AUKUS sa Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom. Također se preporučuje ubrzana nabava projektila dugog dometa i proizvodnja streljiva u Australiji. Ta zemlja također želi poboljšati svoju obrambenu suradnju sa susjedima, posebice na Pacifiku. Tehnički zahtjevi uključuju nadogradnju zrakoplova F-35A Joint Strike Fighter i F/A-18F Super Hornet za protubrodske raketne sustave dugog dometa. Također je potrebno kadrovski osnažiti ADF, pa i povećati broj radnika u brodogradilištima kako bi se posljedično povećale i podmorničke snage, izvještava CNN.

Nova strategija predviđa i uštede, pa je tako prethodno planirana nabavka 450 borbenih vozila smanjena na samo 129. Ušteđeni novac potrošit će se na više raketnih sustava HIMARS, korištenih i u Ukrajini, te desantne čamce da bi se vojsci omogućila veća mobilnost. U uži izbor za dobavljače borbenih vozila ušli su australski ogranci južnokorejskih i njemačkih tvrtki, pa je vlada u Canberri već razgovarala s vladama tih zemalja, rekao je ministar za obrambenu industriju, međunarodni razvoj i Pacifik, Pat Conroy. On je naglasio da su borbena vozila važan dio moderne australske vojske, ali nužno je osigurati i kapacitet za njihovo raspoređivanje, stoga se pojačano ulaže u srednje i teške desantne čamce.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Prethodne promjene u australskim obrambenim planovima razljutile su saveznike, posebice Francusku, koja se razbjesnila zbog otkazivanja ugovora o podmornicama od 90 milijardi australskih dolara u korist programa AUKUS. Ova je vlada obećala da će biti spretnija u donošenju odluka o obrambenim projektima.