NAJUGROŽENIJE SISAČKO PODRUČJE

Dramatična borba s nabujalom Kupom i Savom

14.02.2014 u 09:19

  • +60

Vodostaji rijeka u četvrtak

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Bionic
Reading

Vodostaj Kupe kod Jamničke kiselice dosegnuo je maksimum i zadnjih sat vremena stagnira, a polako pada i Kupa kod Karlovca

Maksimalni vodni val polako stiže u Sisak. Vodostaj Kupe kod Jamničke kiselice dosegnuo je maksimum i zadnjih sat vremena stagnira, a polako pada i Kupa kod Karlovca. Noćas je najgore bilo u Letovaniću i Starom Brodu koji su, takoreći, odsječeni od ostatka. Dežurala je i vojska, punile su se vreće s pijeskom, evakuiralo stanovništvo. Problemi su se pojavili u Topuskom kada je popustio zečji nasip i ugrozio 50-ak kuća. Deseci obiteljskih kuća i gospodarskih objekata su pod vodom.

Nova kiša koja je jutros pala ne bi smjela u velikoj mjeri utjecati na stanje na terenu, rekao je za Media servis Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.

'Po ovim prognozama koje imamo ne bi smjela to biti jača kiša, u prosjeku od pet do deset milimetara, što je 10 puta manje od onog što smo imali. Dobra je vijest da su karlovački pritoci dobri, u opadanju su i trebala bi krenuti stabilizacija tog vodostaja na karlovačkom području. Na sisačkom području očekujemo dolazak maksimalnog vala u Sisak i onda prema Jasenovcu', kazao je Čavlović.

Za dolazak vala su spremni, dodaje Čavlović i objašnjava: 'Vodostaj Save kod Crnca trenutačno je manji nego što smo imali u vrijeme uskrsnih blagdana kad smo imali vodostaj 768 centimetara. Prognozirali smo 770 centimetara i mislimo da bi uz sve mjere to trebalo proći kako treba', poručuje.