NAGURAVANJE ZBOG PRORAČUNA

Drama u Skoplju, ozlijeđeno troje zastupnika

24.12.2012 u 14:31

Bionic
Reading

Ispred makedonskog Sobranja traju prosvjedi pristaša vlade i opozicije, a u dvorani naguravanje zastupnika. Predsjednik parlamenta je evakuiran, dok su dvije zastupnice i jedan zastupnik ozlijeđeni

Parlamentarna rasprava u makedonskom Sobranju povodom spornog vladinog prijedloga državnog proračuna nije ni počela jer su zastupnici opozicije blokirali ulaz u dvoranu i spriječili predsjednika Skupštine Trajka Veljanovskog da otvori sjednicu, zauzevši njegovo mjesto na podiju, prenosi Mondo.
Između zastupnika pozicije i zastupnika opozicije koji žele spriječiti izglasavanje proračuna došlo je i do naguravanja. Tom prilikom lakše su ozlijeđene zastupnice Vesna Bendevska i Biljana Kazandžijska.
Trajko Veljanovski
je potom, kako su makedonski mediji javili, 'evakuiran' iz dvorane.
Neslužbeno, ispred Sobranja je ozlijeđen Amdi Bajram, zastupnik Stranke Roma koja je dio vladajuće koalicije.
Bajram je fotografiran kako pokazuje srednji prst sudionicima opozicijskih prosvjeda ispred Sobranja, koji se održavaju istovremeno s prosvjedima pristaša vlasti.
Policija je uspjela razdvojiti dvije sučeljene grupe prosvjednika koji su 'razmjenjivali' kamenje, štapove, boce, voće, povrće i druge 'projektile', a čitav centar grada je blokiran.
U oba prosvjeda ukupno sudjeluje nekoliko tisuća ljudi. Kako je javila makedonska agencija MIA, u tom međusobnom kamenovanju ozlijeđene su najmanje četiri osobe.



Opozicijski prosvjednici demonstriraju zato što nisu suglasni s visinom proračuna koji je vlada predvidjela za iduću godinu i uzvikuju parole protiv premijera Nikole Gruevskog.
Simpatizeri vladajuće stranke VMRO-DPMNE prosvjeduju zato što opozicija želi spriječiti donošenje proračuna i uzvikuju parole protiv lidera opozicije Branka Crvenkovskog.
Provladini mediji, koji su u većini, ne izvještavaju o sukobima ispred Sobranja ili o njima prenose tek minimalne informacije.
Internetski portali javljaju da se opozicija u nekoliko gradova žali da policija nije dopustila organizirani dolazak autobusima na prosvjede u Skoplju. Policija je, kako se tvrdi, sve autobuse s prosvjednicima preusmjerila na – tehnički pregled.
Iz revolta zbog takvog postupanja pristaše opozicije blokirale su autocestu E-75 kod Velesa, 50 kilometara južno od Skoplja.
Vlada Makedonije je na sinoćnjoj sjednici izglasala prijedlog proračuna unatoč tome što parlamentarni odbori, zbog opstrukcije opozicijskih članova, nisu podržali prijedlog.
Grupa opozicijskih zastupnika prenoćila je u zgradi Sobranja, želeći spriječiti usvajanje prijedloga.
Dok su se pristaše opozicije na čelu s Crvenkovskim počele okupljati još u nedjelju navečer ispred parlamenta, pristaše vladajuće stranke su tamo već nekoliko dana – isprva direktori kulturnih institucija i umjetnici koji smatraju da bi neusvajanjem proračuna mogli ostati bez plaća.
/p>233760,233814,232949,232574