SUĐENJE U AFERI BRODOSPLIT

Drago Maček i ostali optuženici: Nismo krivi!

12.11.2012 u 13:58

Bionic
Reading

Svi optuženici u aferi Brodosplit, njih osmorica, pred Županijskim sudom u Splitu, gdje je u ponedjeljak počelo suđenje zbog štete koju su nanijeli splitskom škveru od 4,7 milijuna dolara, izjasnili su se da se ne osjećaju krivima

Pročitana im je optužnica, a obranu će iznijeti na kraju postupka. Brokera koji je 2005. i 2006. godine zastupao tvrtku Wessels, Dragu Mačeka optužnica tereti za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, a tadašnjeg direktora Brodosplita Gorana Vukasovića i direktora sektora projektiranja i komercijale Antu Luetića za zlouporabu.

Njih trojica, uz Matea Tramontanu, Ivicu Donkova, Hrvoja Matovinovića, Daniela Nikolića i Ivana Cesarca, optužena su i za pranje novca.

Wessels je od splitskog škvera naručio četiri tankera po cijeni od 51,5 milijuna dolara po brodu. Međutim, sklopljena su i dva pobočna ugovora po kojima je naručitelju vraćeno 1,9 posto ugovorene cijene po brodu, odnosno ukupno 4,7 milijuna dolara. Novac je Maček podigao i dalje ga raspoređivao na račune ostalih optuženika, prema optužnici, radi prikrivanja podrijetla novca za koji su znali da pripada Brodosplitu i potječe od izvršenja kaznenoga djela.

Brodosplit je sudu uputio prijedlog za ostvarenje imovinsko-pravnog zahtjeva, odnosno traži nadoknadu štete. Tome se usprotivilo svih osam optuženika. Odvjetnik Drage Mačeka istaknuo je da se Brodosplit tijekom istrage izjasnio kako nisu oštećeni, a danas tvrde suprotno.