SISAČKA RAFINERIJA

Dragičević opet tuži Vesnu Balenović

25.01.2010 u 10:56

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević ponovno se odlučio sudski progoniti Vesnu Balenović zbog izjava da ga ona smatra odgovornim zbog ekološkog terorizma, koji se provodi nad građanima Siska

Tomislav Dragičević vjerojatno očekuje od korumpiranog pravosuđa da me konačno osude na zatvorsku kaznu zbog ukazivanja na ekocid. Time bi želio sa sebe skinuti odgovornost, za svu strahotu koju zbog njega i Ine, još uvijek proživljavaju građani Siska', kaže Vesna Balenović

Podsjeća da su novi vlasnici Ine 2004. preuzeli obvezu u roku četiri godine modernizirati sisačku i riječku rafineriju i u to uložiti preko milijardu eura. Budući da preuzetu obvezu nisu do danas izvršili, Balenović za to smatra najodgovornijim Tomislava Dragičevića, koji je dugi niz godina obavljao dužnost predsjednika Upravnog odbora Ine.

'Praznim obećanjima o modernizaciji rafinerije odgovorni u Ini, osiguravaju vlasnicima milijunsku dobit, ali dovode u pitanje održanje brojnih radih mjesta i pravo građana Siska na zdrav život. Vlasnici Ine, čiji je Dragičević bio eksponent, ne žele na sebe preuzeti odgovornost zatvaranja sisačke rafinerije. Upravo zato, modernizaciju rafinerije provode puževim korakom i čekaju da zbog tehnološke zastarjelosti i brojnih ekoloških incidenata, za njih to svojom odlukom obavi Europska administracija', naglašava zviždačica Balenović.

Predsjednika Stipu Mesića, premijerku Jadranku Kosor i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića optužuje da štite Dragičevića i 'interese krupnog kapitala, a ne interese života i zdravlja građana Siska i Rijeke koje Ina ugrožava. Balenović podsjeća da je Tonči Majica, bivši sudac Prekršajnog suda u Sisku, zbog učestalih ekoloških incidenata zabranio  preradu jeftine visokosumporne ruske nafte u sisačkoj rafineriji te Inu i odgovorne osobe iz Ine kaznio visokim novčanim kaznama. Zbog zaštite prava građana Siska na zdrav život, nažalost, sucu Majici Državno sudbeno vijeće nije produžilo sudački mandat te je umirovljen.