PROKUŠANO RJEŠENJE

Draghi opet kupnjom euroobveznica pokušava spasiti euro

06.09.2012 u 17:38

Bionic
Reading

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi na s velikim nestrpljenjem očekivanoj konferenciji za medije u četvrtak je izjavio kako je Banka odlučila krenuti u novi program kupovine obveznica kako bi smanjili troškove zaduživanja zemalja eurozone koje se nalaze u problemima

ECB je dogovorila 'modalitete izravnih monetarnih transakcija' kako bi se odgovorilo ozbiljnim distorzijama na tržištu državnih obveznica izazvanih 'neutemeljenim strahovima'. Stoga će novi program 'izravnih monetarnih transakcija', koji je prvenstveno namijenjen sekundarnom tržištu, 'osigurati transmisije monetarne politike u svim zemljama eurozone'. Ta bi shema, istaknuo je Draghi, trebala predstavljati 'potpuno učinkovitu blokadu kojom bi se spriječili mogući destruktivni scenariji'.

I, kao što su otkrili zastupnici europarlamenta nakon što im se Draghi obratio na zatvorenoj sjednici odbora za financije ovaj ponedjeljak, kupovale bi se obveznice s rokom plaćanja od jedne do tri godine, što su tržišta i očekivala.

Može se stoga zaključiti da je ova 'povijesna' press konferencija ispunila očekivanja tržišta te da će imati pozitivan utjecaj na pristup tržištima novca zemljama eurozone, posebno onima koje su pogođene krizom i nalaze se u ozbiljnim financijskim problemima. Prvi rezultati ove odluke ECB-a, kojoj se inače, koliko je poznato sve donedavno protivila njemačka Bundesbank, vidjet će se već pri otvaranju američkih tržišta.

Draghi je još jednom pozvao sve europske vlade da učine sve što je potrebno kako bi stabilizirale svoje fiskalne sustave te provele potrebne strukturne reforme, najavio je da će ECB svoju kamatnu stopu ostaviti na 0,75 posto, a svima je još jednom poručio kako je euro 'ireverzibilan'.