POBJEDA HRVATSKE

'Dovršetak pregovora je veliki trenutak za nas'

07.06.2013 u 19:48

Bionic
Reading

Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u njemačkom Bundesratu znači da je ratifikacija dovršena i da sve zemlje Europske unije smatraju da je Hrvatska spremna sudjelovati kao ravnopravna članica, izjavila je u petak u Zagrebu prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

'Od jutros imamo svih 27 ratifikacija što znači da sve zemlje EU-a smatraju da je Hrvatska u potpunosti spremna funkcionirati kao ravnopravna članica', rekla je Vesna Pusić na drugoj godišnjoj konferenciji Udruge hrvatskih diplomata. Ističući da je ovo 'veliki trenutak za nas', ministrica poručuje da će se sa slavljem ipak pričekati do 1. srpnja, jer, kako je rekla, 'nije gotovo dok nije gotovo'.

'No, veliki posao od 12 godina priveden je kraju. Pričekat ćemo sa slavljem do 1. srpnja, ali osjećamo se dobro', kazala je Pusić u svom govoru. Hrvatski pristupni ugovor su među prvima ratificirale Slovačka, Mađarska, Italija i Malta, a kao posljednje Belgija, Danska, Nizozemska i danas Njemačka koja je dovršila proces ratifikacije u Gornjem domu parlamenta Bundesratu.

Pusić je podsjetila na dug i složen proces pristupanja Hrvatske Uniji i ocijenila da je pridonio velikoj preobrazbi zemlje. 'Hrvatska je danas bitno drugačija zemlja od one prije 12 ili 10 godina, ali je i Unija drugačija nego je tada bila', kazala je Pusić. Istaknula je da Hrvatska od zemlje usredotočene na proces izgradnje države, prilagodbu europskom zakonodavstvu i ostalim standardima, od 1. srpnja postaje zemlja koja će sudjelovati u određivanju i postavljanju standarda.

Gostujući u Dnevniku HTV-a, ministrica Pusić je čestitala svim građanima i građankama. 'Pregovori su bili dugi i teški. Iako još nismo zemlja kakva možemo i želimo biti, napravili smo veliki posao i svih 27 sadašnjih članica misli da Hrvatska zavređuje biti punopravna članica EU-a', rekla je i dodala kako na proslavu 1. srpnja dolazi 25 predsejnika ili šefova vlada te da je svoj dolazak u Zagreb do sada potvrdilo 17 ministara vanjskih poslova.

Osvrnuvši se na regiju, ponovila je da je hrvatski pristupni proces bio važan ne samo za Hrvatsku, već i za njoj susjedne zemlje. 'Naš izravni interes je dugoročna politika stabilnosti našeg najbližeg susjedstva', rekla je Pusić. Na tragu riječi predsjednika Ive Josipovića, sukreatora vanjske politike, i šefica diplomacije smatra da će ulaskom u Uniju Hrvatska svoju vanjsku politiku usmjeriti i prema zemljama izvan EU-a.

Prema njezinim riječima, Hrvatska ima svoju ulogu na međunarodnoj sceni. 'Hrvatska ima svoju međunarodnu ulogu', kazala je Pusić i zaključila da iako tu ulogu ne treba preuveličavati, 'također ne želimo podcjenjivati naš potencijal i odgovornosti'.