PROGRAMSKO VIJEĆE HRT-A

'Došlo je vrijeme da žalimo za Hloverkinim 'Otvorenim''

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 20.09.2010 13:26
  • Objavljeno 20.09.2010 u 13:02
Josip Popovac i Hloverka Novak Srzić

Josip Popovac i Hloverka Novak Srzić

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

HRT je u prvih šest mjeseci 2010. ostvario dobit od 3,1 milijuna kuna. Razloge za plus na računu treba tražiti u povećanju prihoda od pristojbe, odnosno u njezinu povećanju. Prihodi od marketinga pali su u odnosu na isto razdoblje 2009. za 11,4 posto', kazao je v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac iznoseći rezultate poslovanja pred Programskim vijećem

Podsjetimo, HRT je 2009. završio u minusu od 105 milijuna kuna, a zbog lošeg i neurednog poslovanja, potkraj iste godine s dužnosti je razriješen tadašnji ravnatelj Vanja Sutlić.

'Do početka svibnja 2010. podmirene su obveze prema svim dobavljačima su podmirene što je u skladu sa zahtjevima Vlade', istaknuo je Popovac

Na HRT-u ističu kako stalno rade na smanjenju broja zaposlenih kojih je trenutačno 3.432, a stalno se provodi restriktivna politika novih zapošljavanja. Također su se pohvalili i kako su podignuli dva kredita putem javne nabave, što do sada nije bio slučaj, pa su kamate za njih svega 5,95 posto, a ne kao što je bilo za Sutlićeve vladavine kada su bile 12 posto.

Voditelj sektora Općih i zajedničkih poslova Darije Vladimir Josić istaknuo je kako će se u budućnosti moći očekivati manji prihodi od marketinga što zbog novog zakona o HRT-u koji će priječiti da u najgledanijem terminu HRT ima više od šest minuta reklama, što zbog konkurencije koja čini sve da im uzme klijente.

'Navest ću samo primjer u kojem jednom našem klijentu koji se oglašava za dva milijuna kuna konkurentska televizija ponudila da cijeli budžet prenese kod njih za šest puta više termina. Naš klijet prepolovio je svoj budžet kod nas i otišao kod konkurencije', istaknuo je Josić.

Osim o izvještaju v. d. glavnog ravnatelja, PV prvi je put nakon godine dana raspravljao o onom što mu je primarna zadaća – program.

Najviše polemika u raspravi o programu u prvih šest mjeseci ove godine izazvala je rečenica 'Publika voli krv, znoj i suze i na taj način zadovoljava svoje niske strasti', koju je u izvješću zapisao v. d. Informativnog programa HTV-a Renato Kunić.

Kunić je ovu rečenicu upotrijebio kao obrazloženje za pad gledanosti HTV-ova programa odnosno pojedinih emisija pod njegovom ingerencijom. Nakon što ga je za zapisano prozvao vijećnik Hašim BahtijariKunić se ispričao, ali je ostao pri tome da gledatelji teže žutim sadržajima i da zbog toga gledaju program konkurentskih TV kuća. Najviše prigovora okrnjeno šesteročlano Vijeće imalo je na 'Otvoreno' koje je, prema njihovu mišljenju, izgubilo potrebnu žestinu, zbog čega je Anja Šovagović Despot ustvrdila kako je 'konačno došlo vrijeme da žalimo za vremenom kad ga je Hloverka vodila'.

Šovagović se također zapitala zašto su ukinuti 'Jelovnici izgubljenog vremena' koji su imali i edukativni karakter, a uvedena emisija 'Kod Ane'. Odgovarajući na postavljeno pitanje, direktorica programa HTV-a Hloverka Novak Srzić istaknula je kako su 'Jelovnici' skinuti zbog produkcijskih problema, ali kako su u novim pregovorima i da bi se u programu mogli naći ponovno u idućoj godini.

Želimiru Mesariću zasmetalo je to što u 'Dnevniku' urednik Zoran Šprajc u prvi plan stavio demonstrante protiv pape Bendikta XVI., kojih je, kako reče, bilo 20, a u drugi plan izvještaj s mise na kojoj je bilo 130 tisuća ljudi.

Predsjednik Vijeća Zvonko Milas osvrnuo se na izvještaj Tatjane Munižabe iz Marije Bistrice u kojem je 'ona neprimjereno za Josipa Friščića rekla kako se on otamo vratio prosvijećen'.

'To je valjda trebalo biti sarkastično', rekao je Milas, na što se nadovezao Kunić ustvrdivši 'kako on stalno pokušava novinarima ukazati na to da nikoga ne zanima njihov komentar, ali da je očito da mu to ne polazi za rukom'.

Predstavljajući jesensku shemu u kojoj su, između ostalog, 'Latinica', novi show Danijele Trbović '8. kat', Novak Srzić se pohvalila rekavši da misli da su, u okviru sredstava koja su imali na raspolaganju, složili respektabilan program u kojem će 'stalnost termina poboljšati gledanost'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi