analiza stručnjaka

Koronavirus je jako zarazan. Pacijent A5 zarazio se tako što je u crkvi sjeo tamo gdje su prije njega sjedili zaraženi bez simptoma

02.04.2020 u 09:54

Bionic
Reading

Gordan Lauc, redoviti profesor biokemije i molekularne biologije sa zagrebačkog PMF-a, objavio je na Facebooku zanimljivu analizu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i izvukao primjere koji zorno ukazuju na to koliko je zapravo zarazan koronavirus

'Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je jučer vrlo zanimljivu analizu prijenosa COVID-a19 u Singapuru. Za one kojima se ne čita čitav dokument, evo nekoliko pomalo neočekivanih primjera.

Pacijent A5 zaražen je tako što je sjedio na istom mjestu u crkvi na kojem su prethodno sjedili pacijenti A1 i A2, a koji u to vrijeme još nisu imali nikakve simptome.

Pacijenti F2 i F3 zarazili su se tako što su sjedili red IZA pacijenta F1 u crkvi.

Također spominju primjer da je osoba bez ikakvih simptoma na probi zbora zarazila 40-60 ljudi.

  • +50
Koronavirus u SAD-u Izvor: EPA / Autor: Juan Ignacio Roncoroni

Ovaj SARS-Cov-2 je jako zarazan jer se umnožava u grlu i nosu i prije pojave bilo kakvih simptoma.

Nosite maske i kada nemate simptome (bilo kakve maske, maramu, šal oko nosa i usta i sl. - maska ne štiti vas, već njome štitite ljude oko sebe jer možda širite virus, a da to i ne znate) i perite ruke. Sapun i voda su OK, nema potrebe za silnim alkoholom ili agresivnim sredstvima koja će vam oštetiti kožu', poručio je Lauc.