PROMJENE NISU DOVOLJNE

Dopustite zamrzavanje više zametaka

22.08.2009 u 09:21

Bionic
Reading

Stručnjacima iz područja medicinski potpomognute oplodnje jučer su u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi predstavljeni novi pravilnici, koji će, među ostalim, dopustiti zamrzavanje zametaka kad ženino zdravstveno stanje ne dopušta vraćanje zametka u maternicu. Zametak će moći biti zamrznut do trenutka ženina oporavka

'Pravilnici još nisu gotovi, pa je sada konačno pozvana struka da konkretno riješimo sve nejasnoće. Pravilnici bi trebali biti gotovi u rujnu, no mislim da tijekom tog mjeseca još nećemo izvoditi postupke, jer se tek moramo ustrojiti u skladu s novim zakonom', rekao je jedan od stručnjaka koji su prisustvovali sastanku.

Dozvola za zamrzavanje zametaka u posebnim slučajevima, kaže, nije osobit, no ipak je minimalan napredak u Zakonu.

'Zakon to nije eksplicitno propisao, no i prije ovog pravilnika smatrao sam da se u tim slučajevima zamrzavanje dopušta', kaže dr. Velimir Šimunić, predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju, piše Jutarnji.hr

Međutim, na sastanku nije objašnjeno što će se događati ako se tijekom postupka oplode tri jajne stanice, a žena pristane samo na jedan transfer. Naime, Zakon dopušta da se oplode tri jajne stanice i navodi da se svi zameci moraju vratiti ženi u maternicu. To je vrlo rizično zbog mogućnosti višeplodnih trudnoća.

Kako nam je objasnio ministar Darko Milinović, žena će pred posebnim povjerenstvom morati reći koliko zametaka želi da joj se vrati u maternicu. Ako želi samo jedan, kaže ministar, medicinski tim smjet će oploditi samo jednu jedinu jajnu stanicu.

'To je tehnički potpuno nemoguće! Kod žene između 20 i 25 godina koja nema nikakvih problema postoji 20 posto šanse da će doći do trudnoće. Kod žena iznad 35 godina šanse su tako male da nema smisla pokušavati', kaže dr. Alfred Kniewald, biolog u području humane reprodukcije.

Prema statistikama, od 10 jajnih stanica, njih će se sedam oploditi, a tek 1,3 embrija bit će zrela za vraćanje u maternicu. Događat će se, upozoravaju stručnjaci, da će žene pred Povjerenstvom reći da žele da im se vrate tri zametka kako bi medicinski tim imao pravo oploditi tri jajne stanice, jer jedino tako imaju šansu da im se stvori barem jedan kvalitetan zametak.

No u slučaju da im se ipak stvore tri zametka, žene će - budući da su to izjavile i potpisale pred Povjerenstvom - biti primorane pristati na transfer tri zametka i riskirati višeplodnu trudnoću, visokorizičnu i za njih i za djecu.

'Na sastanku u Ministarstvu zdravstva nije riješeno to pitanje koje je nama svima ključno. Iskreno vjerujemo da ćemo u slučaju da se razviju tri zametka dobiti od Nacionalnog povjerenstva ili nekog drugog tijela dozvolu za zamrzavanje jer natjerati ženu da pristane na transfer tri zametka i riskirati višeplodnu trudnoću je jednostavno suludo', kaže sugovornik Jutarnjeg lista, podsjećajući da je preporuka Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju transfer samo jednog zametka. Dr. Šimunić ističe kako će konačni izbor biti na ženi, no dužnost je struke jasno joj reći koliko su šanse ako se odluči na oplodnju samo jedne jajne stanice.

'Daj Bože da ubrzo tako napredujemo da će tehnologija zamrzavanja jajnih stanica biti odlična i da ćemo imati trudnoće iz odmrznutih jajnih stanica. No to naprosto nije najviši standard. Ono što je do danas znanost utvrdila i 90 posto zemalja prihvatilo je zamrzavanje zametaka, što je u koliziji s našim Zakonom. Procjenjujem da će nam zbog toga uspješnost postupaka pasti sa sadašnjh 30 do 40 posto na 22 post', kaže dr. Šimunić.

U Udruzi Roda ovakve odredbe smatraju monstruoznim i iznimno opasnim za ženino zdravlje. 'Parovi su stavljeni u ponižavajući položaj i definitivno im se ne nudi najbolje moguće liječenje', kaže Karmen Rivoseki Simić