PRESTIŽAN MEDIJ

Dominacija NY Timesa na dodjeli Pulitzerovih nagrada

21.04.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Vodeći američki dnevni list The New York Times u ponedjeljak je primio pet prestižnih Pulitzerovih nagrada za novinarstvo, uključujući i onu za otkrivanje skandala s prostitukom, koji je koštao položaja i karijere guvernera države New York Eliota Spitzera

Od pet Pulitzera, redakcija NY Timesa nagrađena je u kategorijama 'breaking news' (presudne vijesti) izvještavanja i međunarodnog izvještavanja, za istraživačko novinarstvo nagrađen je novinar lista David Barstow, za umjetničku kritiku Holland Cotter, a za fotografiju Damon Winter.

Glavni konkurent NY Timesa, The Washington Post nagrađen je samo u kategoriji komentara, za pisanje Eugene Robinsona.

Dva Pulitzera odnio je St. Petersburg Times s Floride, kao redakcija, za nacionalno izvještavanja i Lane DeGregory za reportažu.

U prestižnoj kategoriji 'javne službe' nagrađen je The Las Vegas Sun za "hrabro izvještavanje" Alexandre Berzon o učestalim pogibijama građevinskih radnika na gradilištima u centru Las Vegasa, koje je dovelo od jačanja sigurnosti i poboljašnja radnih uvjeta.

The Detroit Free Press nagrađen je za lokalno izvještavanje, zbog objave 'sms' poruka sa seksualno eksplicitnim sadržajem, između gradonačelnika Detroita Kwame Kilpatricka i njegove suradnice, koji su rezultirali gradonačelnikovom smjenom i odlaskom u zatvor, zbog laganja u istrazi.

Pulitzer za lokalno izvještavanja pripao je i East Valley Tribune-u iz grada Mesa, u Arizoni, zbog otkrivanja da šerifova usredtočenost na problem imigranata šteti istragama ostalih zločina.

Novinarke Los Angeles Timesa, Bettina Boxall i Julie Cart, nagrađene su u kategoriji analitičkog izvještavanja, za seriju napisa o borbi sa šumskim požarima u Kaliforniji.

Pulitzer za pisanje uvodnika pripao je Marku Mahoneyu iz The Post-Stara, lista s nakladom od 30.000 primjeraka iz gradića Glen Falls u državi New York. Mahoney je u svojim uvodnicima pozivao stanovnike tog uglavnom ruralnog područja da traže odgovornost od lokalnih vlasti, navodi se u obrazloženju.

Pulitzer za političku karikaturu osvojio je Steve Breen iz The San Diego Union-Tribunea.

Nagrada za 'breaking' (presudnu) fotografiju pripala je Patricku Farrellu iz The Miami Heralda, za seriju fotografija o olujama koje su 2008. poharale Haiti.

Nagrade su objavljene nakon jedne od najdepresivnijih

godina u povijesti novinske industrije, s otpuštanjem novinara, stečajevima i prestankom izdavanja koje su donijeli recesija i egzodus čitatelja i oglašivača na Internet, komentira agencija AP.

Po prvi puta su u krug kandidata za Pulitzerovu nagradu mogle ući i novinske organizacije koje objavljuju samo online, no niti jedan isključivo internetski medij nije nagrađen.

Pulitzer je naprestižnija nagrada u američkom novinarstvu i godišnje je dodjeljuje Sveučilište Columbia na preporuku 19-članog odbora. Svaku nagradu prati i novčani dio od 10.000 dolara, izuzev nagrade za 'javnu službu' uz koju se prima zlatna medalja.