ministrica ih hvali

Dom umirovljenika u Karlovcu uveo sedmodnevne karantene, zaposleni će raditi i živjeti s korisnicima bez odlaska kući

17.04.2020 u 16:54

Bionic
Reading

Karlovački Dom za starije i nemoćne "Sv. Antun" prešao je u petak na sedmodnevnu karantenu, što znači da će zaposleni sedam dana raditi i živjeti s korisnicima bez odlaska kući, a ministrica Vesna Bedeković poručila je iz Karlovca i ostalim domovima da bi što prije trebali početi tako raditi

Bedeković je posjetila karlovački dom i na konferenciji za novinare upoznala javnost s najnovijom odlukom Nacionalnog stožera da se pri svakom županijskom stožeru Civilne zaštite treba osnovati jedan tim ovlašten za nadzor u sustavu socijalne skrbi. Njega će voditi pročelnici mjerodavnih upravnih odjela, a članovi će biti iz MUP-a i Državnog inspektorata te iz centara za socijalnu skrb. S tim će timovima koordinirati epidemiolozi na nacionalnoj razini.

Kad je riječ o radnoj izolaciji, Bedeković je istaknula da se ona radi po preporuci Stožera Civilne zaštite, a njihove su preporuke zapravo „obvezujuće u uvjetima epidemiološke krize i sigurnosti štićenika i zaposlenika u sustavu socijalne skrbi“.

Karlovac je s time počeo prvi, rok za prijelaz na tjedne radne izolacije još nije određen, ali to treba učiniti što je moguće prije i svagdje gdje je moguće. Radna izolacija podrazumijeva da djelatnici ne odlaze kući po sedam dana, nego ostaju ili u toj ustanovi ili na smještaju u nekom drugom izoliranom objektu uz obvezni organizirani prijevoz.

„U Hrvatskoj imamo 860 domova za starije, za djecu bez roditeljske skrbi, osobe s invaliditetom ili intelektualnim i ostalim teškoćama. Virus je ušao u samo osam od oko 700 domova za starije i nemoćne. Želimo da tako i ostane i zato idemo sa sve intenzivnijim i oštrijim mjerama“, rekla je Bedeković.

Mjera zabrane posjeta u domovima za starije i nemoćne od 27. veljače, koja je teško pala i korisnicima i njihovima bližnjima, pokazala se vrlo učinkovitom jer je zbog toga, smatra ministrica, virus ušao domove mjesec i pol poslije, i to u samo osam domova.

Odgovarajući na pitanje, rekla je da u centrima za rehabilitaciju Vrlici i Stančiću djelatnici rade u dvotjednim turnusima bez odlaska kući, a ima i primjera A i B timova, u kojima po dva tjedna radi jedan tim, ali svaki dan odlaze kući, no ne miješaju se s drugim timom, koji nastupa ako oni moraju u samoizolaciju, rekla je.

O navodnom propustu da „u domu u Splitu nije bilo edukacije osoblja o infekciji koronavirusom“, Bedeković je rekla kako nema informacije o edukacijama Ministarstva zdravstva.

Poručila je na kraju svim korisnicima da naknade u sustavu socijalne skrbi neće biti obuhvaćene rezovima, da je osigurano oko dvije milijarde kuna na godišnjoj razini pa korisnici do daljnjega mogu računati na zajamčenu minimalnu naknadu, doplatu za tuđu pomoć i njegu, osobnu invalidninu i jednokratne naknade.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne "Sv. Antun" Štefica Ljubić Mlinac rekla je da taj dom ima 225 korisnika i da se dulje ne  primaju novi korisnici zbog zaštite od koronavirusa pa ih je sada 219, tako da će uz određene organizacijske postupke u samoj ustanovi biti na tjedan po 35 radnika.

„Mislim da će biti sve dobro, držite nam fige, molite za našu ustrajnost i hrabrost“, rekla je Ljubić Mlinac i zamolila štićenike i njihove obitelji za strpljenje. Zahvalila je obiteljima zaposlenika na žrtvi te istaknula da bez njihova razumijevanja to ne bi bilo moguće.