ODRASTANJE NA PSIHIJATRIJI

Dokumentarac o patnjama Ane Dragičević

12.03.2009 u 14:53

Bionic
Reading

Ekipa dokumentarnog programa Hrvatske televizije, na čijem je čelu redateljica Ljubica Janković-Lazarić i snimatelj Tvrtko Mršić, ovaj tjedan u Rijeci je započela snimanje dokumentarnog filma o Ani Dragičević, bivšoj pacijentici Psihijatrijske bolnice Lopača, koja je veći dio života u razdoblju od 16. do 21. godine provela u toj ustanovi

Dokumentarac o Ani Dragičević snimat će se prema tekstovima i otkrićima o PB Lopača koje je objavio riječki Novi list. Djevojka je, naime, hospitalizirana suprotno zakonu, a odgovorne osobe u Lopači su, prema njezinim tvrdnjama, pokušale promijeniti njenu 'devijantnu' seksualnu orijentaciju.

Govoreći o Ani Dragičević, redateljica Ljubica Janković Lazarić kaže da se prvi put u životu suočila s jednim mladim bićem koje je toliko samo i odbačeno od svih najbližih.
'Smisao ovog dokumentarca je u tome da i HRT, kao najutjecajniji hrvatski medij, koji najsnažnije kreira javno mišljenje, pomogne Ani Dragičević i da njena priča postane dostupna svima u Hrvatskoj i šire. Kroz ovaj film želimo pomoći Ani da do ljeta izradi dvadesetak crteža, budući se počela baviti slikarstvom, te da onda organiziramo prodajnu izložbu', kazala je redateljica Ljubica Janković-Lazarić za Novi list.

Otkad je prije nekoliko mjeseci uspjela napustiti Lopaču, Ana Dragičević je ponovno krenula u školu, i to na Narodnom učilištu u Rijeci, gdje se školuje za frizerku.