ples S opijatima

[DOKUMENT] Tri godine radilo se testiranje na droge u kemijskim WC-ima na splitskoj Ultri. Evo što je sve nađeno i kakvi su trendovi

26.10.2021 u 14:55

Bionic
Reading

Pune tri godine, od 2016. do 2018., posjetitelji splitskog Ultra Music festivala prilikom posjeta kemijskim toaletima bili su i testirani na droge. Bio je to projekt splitskih znanstvenica Davorke Sutlović, Sendi Kuret i Marije Definis te su uspjele detektirati čak 46 kemijskih spojeva, od kojih se njih 26 smatra 'klasičnim', a čak 20 spojeva spada u skupinu novih droga

Nove droge odnosile su se većinom na fenetilamine i katinone, a upravo pronalazak novih psihoaktivnih tvari bio je razlog za pokretanje ovog projekta. Kroz Ultru je prodefiliralo 150 tisuća ljudi iz 150 zemalja svijeta i na takvom mjestu bilo je idealno istražiti trendove novih droga. Analizirano je trideset uzoraka urina prikupljenih iz prijenosnih kemijskih zahoda smještenih na mjestu festivala ili blizu njega.

Kako navode u uvodu istraživanja, raznolikost supstanci bila je najveća prvog dana festivala, bez obzira na godinu, ali je 2018. uočen značajan pad u odnosu na prethodne dvije godine. Rezultati istraživanja otkrili su stabilan trend klasične potrošnje droga dok su se nove mijenjale ovisno o trendu iz godine u godinu.

Kako su navele znanstvenice, njihov nalaz odražava trendove korištenja droga na masovnim glazbenim događanjima diljem Europe. Najrasprostranjenije droge bile su MDMA i kokain iz kategorije klasičnih supstanci te katinoni i fenetilamini iz kategorije novih droga.

Navode da je sličan nalaz dobiven i u studiji provedenoj na šest glazbenih festivala u Španjolskoj od 2015. do 2018. I dok je ondje zabilježen rastući trend upotrebe ketamina, a u Splitu su iz godine u godinu primijetili njegov kontinuirani pad.

Na kraju znanstvenice upozoravaju da situacija na Ultri zahtijeva daljnje praćenje na splitskom i sličnim glazbenim festivalima diljem Europe kako bismo bili u korak s podacima o dostupnosti i trendovima novih droga.