OSTOJIĆ O STRATEGIJI

'Dokument težak 1,20 kg neće spasiti svijet, no hoće zdravstvo'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.09.2012 19:54
  • Objavljeno 18.09.2012 u 19:54
Rajko Ostojić

Rajko Ostojić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku podržao je danas Nacionalnu strategiju razvoja zdravstva od 2012. do 2020. godine, no članovi Odbora iz redova oporbe Strategiji su zamjerili da više predstavlja analizu dosadašnjeg stanja nego stratešku viziju razvoja hrvatskog zdravstva

'Nacionalna strategija razvoja zdravstva od 2012. do 2020. je ulaznica u strukturne fondove EU i prijedlog iz kojeg proizlaze jasni akcijski planovi', kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić dodavši međutim kako se Strategija ne radi samo zbog EU-a, nego prvenstveno zbog svih građana Hrvatske.

Strategijom su, među ostalim, kako je rekao, obuhvaćena tri velika područja – palijativna skrb, master plan bolnica i ljudski resursi. Jačanje ljudskih resursa u zdravstvu je među prioritetima, a predviđa se i reorganizacija ustroja i djelovanja zdravstvenih ustanova povezivanjem domova zdravlja, liječnika obiteljske medicine u koncesiji, dnevnih bolnica i specijalističko-konzilijarne bolničke službe.

Prioriteti uključuju i poticanje kvalitete u zdravstvenoj zaštiti kroz izradu kliničkih smjernica, jačanje preventivnih aktivnosti, očuvanje financijske stabilnosti zdravstva, informatizaciju i drugo.

Željko Reiner (HDZ) je ustvrdio kako od 310 stranica, koliko ima Strategija, tek se njih 15 odnosi na strategiju, a ostalo je analiza stanja. 'Analiza stanja je temelj, no uobičajeno je da ona obuhvaća trećinu ili četvrtinu nekog dokumenta, a ostalo bi trebalo biti strateška vizija', rekao je Reiner koji je zamjerio i to što nedostaju analize, primjerice, infrastrukture bolnica, smanjenja limita po bolnicama, rasta izdataka za posebno skupe lijekove i sličnog.

'Sama strategija nema viziju financiranja u budućnosti', poručio je Reiner. Stjepan Milinković (HDZ) kazao je kako je područje primarne zdravstvene zaštite nedovoljno obrađeno i ima općenit pristup, a njegov stranački kolega Dujomir Marasović mišljenja je kako u Nacionalnoj strategiju razvoja zdravstva od 2012. do 2020. nije ništa strateški rečeno.

'Trebalo bi uvesti košaricu standardne zdravstvene usluge koja bi bila besplatna, a sve ostalo bi trebalo racionalizirati', rekao je Marasović dodavši kako bi hrvatskim građanima trebalo jasno reći da ovako skupo zdravstvo hrvatska država ne može platiti.

Potpredsjednik Odbora i ministar zdravstva u HDZ-ovoj vladi Darko Milinović pohvalivši se kako je Strategiju pročitao tri ili četiri puta, ocijenio je kako je riječ o dokumentu koji treba pohvaliti, jer donosi niz vrijednih podataka, no zamjerio joj je nedovoljnu razrađenost i nedovoljno vremena za javnu raspravu.

Ministar Ostojić ustvrdio je kako se Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva, dokumentom koji teži 1,20 kilograma, neće spasiti svijet, no izrazio je uvjerenje kako će spasiti hrvatsko zdravstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi