elektrana Zaporižje

Dok se zaraćene strane međusobno optužuju Ukrajina se priprema za 'tragediju' u nuklearnoj elektrani pod ruskom kontrolom

11.08.2022 u 20:20

Bionic
Reading

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova u četvrtak je rekao da Ukrajina mora biti spremna za bilo kakav scenarij po pitanju nuklearne elektrane Zaporižje koju kontrolira Rusija, koja je granatirana i iz čijeg su okruženja evakuirani ljudi

Ukrajina i dužnosnici koje je postavila Rusija okrivili su jedni druge za novi krug granatiranja u četvrtak na nuklearnu elektranu, najveću u Europi, koja se nalazi na jugu Ukrajine.

"Od danas elektrana nije samo u rukama neprijatelja, nego i u rukama neobrazovanih stručnjaka koji potencijalno mogu dopustiti da se dogodi tragedija", rekao je ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski u intervjuu za Reuters.

"Naravno, teško je i zamisliti razinu tragedije koja će stupiti na snagu ako Rusi nastave sa svojim djelovanjem ovdje", rekao je.

  • +5
Nuklearka u Zaporižju Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Ukrajina je proteklih dana upozorila na nuklearnu katastrofu černobilskog tipa.

"To za nas znači da se moramo pripremiti za bilo koji scenarij. Državne službe za izvanredne situacije zajedno s ministarstvom unutarnjih poslova i ministarstvom regija raspravljaju o različitim scenarijima koji su potrebni, uključujući i pitanje evakuacija", rekao je Monastirski.

  • +12
Život u Ukrajini 11.08.2022. Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY