POSEBNA MOLITVA

Dok rat u Gazi bjesni, papa Franjo predvodio molitvu za mir

27.10.2023 u 22:00

Bionic
Reading

Papa Franjo u petak je predvodio posebnu molitvu za mir na Bliskom istoku i drugim područjima sukoba

Franjo, koji je sazvao dan molitve i posta za mir među kršćanima diljem svijeta nakon što je ovaj mjesec eruptirao rat u Gazi, predvodio je u molitvi tisuće ljudi u bazilici svetog Petra i mnoge druge koji su je pratili na televiziji i društvenim mrežama.

86-godišnji rimokatolički poglavar, koji je pozvao na oslobađanje taoca i osudio ubojstva Izraelaca koja su počinili militanti Hamasa, molio se Djevici Mariji da 'inspirira čelnike nacija da potraže put mira.'

Papa je također osudio težak položaj civila u Gazi te je pozvao na humanitarne koridore i poštivanje ljudskih prava u enklavi.

Molio je da Djevica Marija 'dodirne srca zahvaćena mržnjom; preobrati one koji potiču i huškaju sukob. Osuši suze djece, bude prisutna za stare i same; osnaži ranjene i bolesne; zaštiti one koji su prisiljeni napustiti svoje zemlje i svoje voljene; utješi potištene; probudi novu nadu.'

Na večernjem bogoslužju u petak nije spomenuo konkretne sukobe. Ovaj tjedan, Franjo je održao niz telefonskih poziva sa svjetskim čelnicima, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena i turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, kako bi razgovarali o potrebi sprječavanja eskalacije u regiji.

  • +2
Izraelski tenkovi na granici s Gazom Izvor: EPA / Autor: Hannibal Hanschke