predratno stanje

Dodikov savjetnik otkrio što su poručili Bidenovu čovjeku: Mogao je čuti nepokolebljiv stav Republike Srpske

09.11.2021 u 15:42

Bionic
Reading

Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Radovan Kovačević, kazao je za tamošnje medije da su pred Republikom Srpskom značajni dani i 'da je ovo povijesno razdoblje u kojem RS ima jasnu, nedvosmislenu namjeru da se bori za svoju poziciju, ustavni položaj i vrati nadležnosti koje mu pripadaju po ustavu'

Rezimirajući značenje sastanka zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a Gabriela Escobara s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Sarajevu, Kovačević je naglasio da je stav RS-a nepromijenjen i da ostaje pri tome da se stvari u BiH mogu rješavati samo unutarnjim dijalogom, 'dok predstavnici bošnjačkog naroda, poput Albanaca na Kosovu, očekuju da netko drugi sa strane riješi njihove probleme i ispuni očekivanja'.

Ponovio je da je Dodik na sastanku s Escobarom rekao da će RS poštovati ustav Bosne i Hercegovine, ali da ne može pristati na faktičko stanje koje je postignuto pravnim nasiljem visokih predstavnika i njihovih grubih intervencija u politički sustav u Bosni i Hercegovini.

Kovačević je dodao i da 'RS neće više tolerirati ni pravno nasilje Ustavnog suda BiH koji s troje stranih sudaca i dvojicom sudaca Bošnjaka konstantno preglasava Srbe i Hrvate'.

'Ono što je mogao čuti je nepokolebljiv stav Republike Srpske - ustav ćemo poštovati, ali ne i prihvatiti faktičko stanje u BiH postignuto pravnim nasiljem visokih predstavnika', naveo je Kovačević. Escobar je, kaže Kovačević, upoznat o postupcima koje RS planira učiniti u narednom razdoblju kako bi zaštitio ustavnu poziciju i vratio ono što mu pripada po ustavu.

'Dodik je rekao da će Republika Srpska povući suglasnost koju je nekada, pod velikim pritiskom, dala za formiranje Oružanih snaga BiH, ali i da je spreman dozvoliti jedno vremensko razdoblje za razgovore u pokušaju da se dođe do rješenja koje bi moglo biti prihvatljivo za sve. Ako ne bi došlo do dogovora, RS bi formirao svoju vojsku. O svim drugim stvarima, fiskalnom sustavu i pravosuđu, ići ćemo u Narodnu skupštinu i veoma jasno završiti procedure', rekao je Kovačević za Sputnjik.

  • +5
Milorad Dodik Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Naveo je da nema govora o razumijevanju Escobara za sve stavove RS-a, ali i da je SAD bio potpuno pogrešno informiran. Prema njegovim riječima, Escobar na sastanku s Dodikom nije prijetio sankcijama, nego je stavio fokus na ekonomske inicijative i mir u regiji.

Escobar, kaže Kovačević, nije nastupio ni s kakvom grubošću, a priča o sankcijama koja je pratila njegove javne nastupe nije se našla na stolu.