iznio i svoj stav

Dodik među zadnjima čestitao Bidenu na izboru za predsjednika SAD

16.12.2020 u 17:42

Bionic
Reading

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u srijedu je čestitao Joeu Bidenu na izboru za predsjednika SAD-a, svrstavši se tako među posljednje čelnike neke države koji su to učinili.

Bošnjački i hrvatski članovi kolektivnog predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić su Bidenu čestitali još 8. studenog.

Dodik je kandidata demokrata optuživao da je "srbomrzac" i u kampanji je otvoreno najavijao za Donalda Trumpa, pozivajući Srbe u SAD-u da glasaju za republikanskog kandidata koji je izbore uvjerljivo izgubio.

"Neće valjda Srbi glasati za Bidena koji je običan srbomrzac i okuplja oko sebe one koji će, ako dođu na vlast, sigurno sve usmjeriti protiv naše zajednice u BiH, pa čak i protiv Hrvata u političkom smislu", kazao je Dodik potkraj listopada.

Sada je novom američkom predsjedniku poslao izraze svog osobitog štovanja i čestitao "na izbornoj pobjedi i osvojenom mandatu na jednoj od najvažnijih i najutjecajnijih dužnosti u svijetu".

Podsjećajući na činjenicu kako su SAD među najzaslužnijima za Daytonski sporazum koji je zaustavio rat u BiH 1995., Dodik nije propustio priliku da Bidenu pokuša nametnuti svoje viđenje stanja u BiH. 

Neuobičajeno za čestitke te vrste istaknuo je kako se 21. studenog, kada je u Daytonu parafiran mirovni sporazum, u Republici Srpskoj slavi kao praznik, a u Federaciji BiH se kao dan državnosti još uvijek obilježava 25. studenog. 

"Jasno je da je za srpski narod i mene osobno neprihvatljivo obilježavanje 25. studenog, datuma preuzetog iz prethodnog, komunističkog režima SFRJ, kao i 1. ožujka, datuma koji je najavio početak građanskog rata u BiH tim više što BiH nema definiran niti usvojen Zakon o praznicima", napisao je Dodik u čestitki Bidenu.