NOVAC ZA NACIONALNE PARKOVE

Dobrović Tolušiću: Promijeni štetnu i nepromišljenu odluku!

01.08.2016 u 12:18

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović pozvao je u ponedjeljak ministra regionalnog razvoja i fondova EU ministra Tomislava Tolušića da uvaži apel ravnatelja nacionalnih parkova i parkova prirode i promijeni odluku, koju ocjenjuje 'štetnom i nepromišljenom', o skraćivanju roka za prijavu projektnih prijedloga za korištenje EU fondova

Jednostrano skraćivanje rokova za 14 mjeseci nije poticaj, već stvaranje problema i ozračja koje je sve osim poticajno i razvojno, u prilog tome govori činjenica kako su ravnatelji svih nacionalnih parkova i parkova prirode jednoglasno ustali protiv takve odluke. Skratiti rokove za podnošenje projektnih prijedloga za više od godinu dana, na 31. listopada 2016. godine, mjesec nakon parlamentarnih izbora, predstavlja vid opstrukcije i očitu namjeru da se skraćenim rokom dovede u pitanje i financijska alokacija sredstava, smatra Dobrović

Ističe da europski novac, više od 620 milijuna kuna, namijenjen hrvatskim parkovima može biti iskorišten isključivo u svrhu podizanja standarda usluge i zaštite unutar područja parkova i da je svaki drugi oblik korištenja tog novca neprihvatljiv.

Dovoljno je vratiti se malo u prošlost da bi se sagledale sve štetne posljedice politike koja ne cijeni i ne uzima u obzir mišljenje svojih partnera, politike koja ne gradi mostove suradnje već ih namjerno razara. Dijalog je jedan od temeljnih principa i sastavnica demokratskog poretka, to je i civilizacijski standard ugrađen u poluge vlasti kao nužna komponenta kvalitetne suradnje svih njezinih relevantnih čimbenika, poručuje Dobrović.

'Stoga ne mogu sakriti svoje razočarenje postupkom ministra Tolušića koji je bez objašnjenja, jednostrano i arbitrarno drastično skratio rokove nacionalnim parkovima i parkovima prirode za podnošenje projektnih prijedloga na otvoreni poziv 'Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode', čime je ugrozio povlačenje i realizaciju EU sredstava koja su namijenjena našim parkovima', stoji u izjavi ministra Dobrovića.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, koje je medijima proslijedilo Dobrovićevu izjavu, ističe da nije bilo uključeno u donošenje te odluke niti je razgovaralo s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije o promjeni rokova.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odbacilo je tvrdnje da je skraćivanjem rokova za EU projekte dovelo u opasnost projekte nacionalnih parkova i parkova prirode, odnosno da će parkovi ostati bez novca iz EU fondova te ističu da je za očuvanje i promicanje prirodne baštine osigurano dovoljno sredstava iz EU fondova i da ih treba povući do 2023. godine

Ministarstvo regionalnog razvoja je u dogovoru s Ministarstvom zaštite okoliša u travnju ove godine raspisalo javni poziv namijenjen parkovima prirode za prijavu EU projekata. Tada je bilo dogovoreno da će taj poziv trajati do kraja 2017. do kada bi trebali biti spremno svih 20 projekata. Međutim, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je 18. srpnja promijenilo rokove za prijavu EU projekata tako da je rok s 31. prosinca 2017. skraćen na 31. listopad 2016.


Tolušić tražio da se projekti mijenjaju

Iz Ministarstva zaštite okoliša, podsjetimo, tvrde da je Tolušić svojim intervencijama tražio da se projekti u visokoj fazi pripreme mijenjaju kako bi se u njih uvrstili elementi koji se ne bi mogli sufinancirati EU sredstvima jer ne zadovoljavaju kriterije poziva. Primjerice, od ravnatelja se tražila gradnja kongresnih centara i pristaništa za brodove koja se nalaze izvan granica parkova. 'Zbog toga bi nam se lako moglo dogoditi da Europska komisija ne odobri projekte koji su već u visokoj fazi pripreme', upozoravaju.

U 2015. osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode posjetilo je 3,1 milijuna posjetitelja. Kako bi se omogućio održivi razvoj parkova treba ulagati u posjetiteljsku infrastrukturu, to je jedini način da se zaštiti prirodna baština parkova koje posjećuje sve više posjetitelja, poručuju iz Ministarstva.

Dujmović: Rok je nelogičan, loš i prekratak

Ravnatelj NP Brijuni Sandro Dujmović Hini je rekao kako su se ravnatelji svih nacionalnih parkova složili da je taj rok nelogičan, loš i prekratak te da neće stići prijaviti sve za što se spremaju već godinama, a parkovi će ostati uskraćeni za značajna sredstva. Stoga apeliraju na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU da vrati raniji rok, odnosno 31. prosinac 2017.

Dujmović naglašava da u parkovima nemaju projektne timove koji bi radili samo na projektima, a kako je sezona imaju puno posla: 'Ako ostane stari rok, svi će parkovi stići pripremiti dokumentaciju i prijaviti projekte te nastojati doći do potrebnih sredstava kako bi riješili infrastrukturne probleme, ali i poboljšali kapacitete - zaposlili neke ljude, otvorili nova radna mjesta. Ako rok ostane 31. listopad 2016., onda se bojimo da nećemo stići pripremiti projekte'.

Ako ih i stignu pripremiti, Dujmović ocjenjuje da neće biti kvalitete koju sami očekuju i priželjkuju: 'Neće biti povučena sva sredstva jer je taj rok prekratak, pogotovo jer nas čeka promjena Vlade, a mi smo javne ustanove i ovisimo o njihovim odlukama. Prekratko je to vrijeme da se mogu kvalitetno pripremiti projekti od 3,5 do 85 milijuna kuna'.

'Tolušićevo' Ministarstvo: Parkovi prirode neće ostati bez novca iz EU fondova

'Ako se svi projekti ne prijave do 31. listopada 2016., ne znači da će ostati bez sredstava jer će se natječaji za to područje raspisivati svake godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava', ističu iz Tolušićeva Ministarstva: 'Uobičajeno je da se u otvorenim pozivima s velikim brojem nepoznatih prijavitelja, čak i u slučaju infrastrukturnih projekata, prijaviteljima ostavlja u prosjeku 90 dana kako bi pripremili projekte. U ovom slučaju, radi se o ograničenom pozivu gdje su svi prijavitelji poznati, odnosno poziv je otvoren isključivo nacionalnim parkovima i parkovima prirode, te je Ministarstvo donijelo odluku da je 180 dana, u odnosu na 90 uobičajenih, dovoljno vremena da se projekti prijave na natječaj'.