PORASTAO BROJ GNIJEZDA

Dobra godina za rode u Hrvatskoj

16.09.2012 u 19:12

Bionic
Reading

Ekolozi i volonteri ove godine u cijeloj Hrvatskoj zabilježili su 1370 gnijezda roda, što su ocijenili odličnim s obzirom na teške vremenske prilike za gniježđenje roda. Dokumentiranje rodinih gnijezda posljednjih pet godina koordinira Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP), a zahvaljujući ovogodišnjoj suradnji sa županijskim javnim ustanovama za zaštitu prirode, broj uočenih gnijezda značajno je povećan - samo Zagrebačka županija ove godine ima 108 gnijezda više

Županijske ustanove posljednje dvije godine popisale su sva aktivna gnijezda na svom području kako bi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vlasnicima kuća na kojima se gnijezda nalaze isplatio naknadu za održavanje. Zato je ukupan broj pobrojanih rodinih gnijezda u akciji ove godine veći za oko 900.

'Unatoč povećanju broja lokacija i dalje možemo tvrditi da se 70 posto gnijezda nalazi na 500 metara od najbližeg vodotoka. Rode se u vlažnim livadnim staništima hrane kukcima, gmazovima, vodozemcima i malim ribama. Roditelji naizmjence odlaze po hranu i vraćaju se sa zalihom hrane u svojim voljama, koju donose svojim mladima. Zato im je život uvelike olakšan ako se gnijezde u blizini vode. Vrlo je važno sačuvati vlažna staništa kako bismo osigurali opstanak ove zakonom zaštćene vrste, ali i stotine drugih vrsta koje mogu opstati samo u takvim staništima', rekao je Darko Podravec, predsjednik HDZPP-a.

Lokacije gnijezda ucrtane su u kartu na kojoj se vidi da se roda izuzetno dobro prilagodila životu u blizini ljudi samo u dobro očuvanom okolišu. Neka od središta koncentracije rodinih gnijezda su Siščani (34), Čigoč (27), Osekovo (27), Ivanovo selo (19), Borovo Selo (18), Slavonski Kobaš (15), Donja Kupčina (14), Marino selo (14), Mužilovčica (14), Donja Zdenčina (13), Davor (12), Jasenovac (12), Lonja (12), Orubica (12), Gola (11), Mali Bukovec (11), Osijek (11), Bošnjaci (10) i tako dalje.


'Najveće kolonije ovih ptica nalaze se uglavnom uz očuvane predjele Save i Drave - PP Lonjsko Polje, PP Kopački Rit, Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav - što ih čini glavnom, možda i posljednjom frontom za očuvanje bioraznolikosti u ovom dijelu Europe. I prema ovogodišnjim statističkim procjenama u Hrvatsku je ove godine doletjelo oko 2000 roda, a na seobu od 15 tisuća kilometara, preko planina, mora i pustinja, odletjelo oko 4500 roda. Iduće godine rode će se vratiti, a mi smo opet spremni dočekati i promatrati ih. Koliko će se roda uspjeti vratiti i hoće li imati gdje podići mlade, ovisiti će o odlukama svih nas', poručio je Podravec.

U HDZPP-ovoj akciji volontiralo je 38 promatrača, nešto manje od lanjskih 44. Vodeći promatrači su 22,09% Tibor Mikuška, 16,86% Darko Podravec, 13,26% Krunoslav Arač, 7,35% Predrag Livak, 6,22% Nikola Wolf i drugi.

Detaljniji podaci o gnijezdima osim na karti mogu se vidjeti u tablici na web stranicama HDZPP.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj gnijezdi između 1.100 i 1.300 parova roda. Bijela roda (Ciconia ciconia) pripada europskim gnjezdaricama. Vrsta je strogo zaštićena Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim. U Crvenoj knjizi ugroženih ptica Hrvatske rode još uvijek pripadaju kategoriji niskorizičnih vrsta, ali se procjenjuje da će vrlo brzo postati ugroženije obzirom na promjene u okolišu zbog intenzivne poljoprivrede, njihovim staništima, širenju prometnica i urbanizaciji, mijenjanju vodnih tokova i ostalo što negativno može utjecati na život roda.