umirovljenje

Dobna granica, penalizacija... U Saboru Zakon o mirovinskom osiguranju, podsjetite se što se sve mijenja

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 17.10.2019 06:30
  • Objavljeno 17.10.2019 u 06:30
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvatski sabor nastavlja u četvrtak zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se na 65 godina života vraća​ granica​ za starosnu mirovinu i smanjuje penalizacija za ranije umirovljenje

U Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju prihvaćeni su zahtjevi Građanske inicijative '67 je previše' o vraćanju dobne granice​ za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina života, za što je prikupljeno više od 700 tisuća potpisa građana.

Uvažavajući volju hrvatskih građana, odnosno činjenicu da je nesporno prikupljen potreban broj potpisa birača za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, Vlada je predložila zakonske izmjene kojima bi se u cijelosti preuzeli zahtjevi Građanske inicijative '67 je previše'.

  • +4
  • +1

Inicijativa 67 je previše ispred Sabora

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju predviđeno je da pravo na starosnu mirovinu ostvaruje osiguranik s navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža umjesto 67 godina života i 15 godina mirovinskog staža, što bi po važećem zakonu bili uvjeti  za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu za žene i muškarce od 1. siječnja 2033.   Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu osiguranik bi ostvarivao kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža, a sada je to sa 62 godine i 35 godina mirovinskog staža. Pravo na starosnu mirovinu dugogodišnji osiguranik ostvarivao bi sa 60 godina života i 41 godinu mirovinskog staža osiguranja u efektivnom trajanju, umjesto kada navrši 61 godinu života i 41 godinu staža.

Umjesto 0,3 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja, mirovine bi se penalizirale 0,2 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja. To znači da bi maksimalna penalizacija prijevremenog umirovljenja za pet godina iznositi 12 posto, dok je u važećem zakonu propisana najveća penalizacija od 18 posto.

Produljuje se i prijelazno razdoblja za izjednačavanje uvjeta za starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu za žene - umjesto 31. prosinca 2026. utvrđuje se rok 31. prosinca 2029. godine. Od 1. siječnja 2030. godine žene i muškarci ostvarivat će pravo na starosnu mirovinu pod istim uvjetima, a to su navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!