STIŽE TOPLINSKI UDAR

Do sljedećeg ponedjeljka ponegdje i +38

05.07.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Nakon kiša i zahlađenja koje će nam donijeti današnji dan, u cijeloj zemlji vrijeme će se stabilizirati, a temperature će brzo porasti. Krajem tjedna one će ponegdje premašivati 35 stupnjeva, najavljuju prognostičari

U srijedu će na kopnu biti pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. U gorskim i sjeverozapadnim predjelima povremeno će biti više oblaka uz mogućnost za kratkotrajnu kišu ili lokalne pljuskove s grmljavinom. Jutarnja temperatura kretat će se od 11 do 16°C, a najviša dnevna od 25 do 29°C.

Srijeda će i Jadranu donijeti početak trajnije stabilizacije vremena. Prevladavat će sunčano vrijeme, a malo pljuskova može biti samo u zaobalju u popodnevnim satima. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju slab maestral, a na moru u Dalmaciji popodne umjerena tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju kretat će se od 12 do 17°C, a uz obalu i na otocima od 18 do 23°C. Danju će biti toplije, s najvišim temperaturama od 28 do 32°C.

U četvrtak će na kopnu biti pretežno sunčano i vruće. Jutarnje temperature bit će između 13 i 18°C, u gorju ponegdje i malo niže, a najviše dnevne od 29 do 33°C.

Na Jadranu će u četvrtak biti pretežno vedro, popodne se samo lokalno u zaobalju očekuje umjeren razvoj naoblake, ali bez oborina. Ujutro i navečer puhat će burin, a danju slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti od 13 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C, a najviše dnevne od 29 do 33°C.

U petak će početi novi val pravih vrućina te će temperature često biti iznad 30°C. U unutrašnjosti se očekuju povremeno pojačani udari jugozapadnjaka, osobito navečer.

U subotu i za vikend očekuje se nastavak većinom sunčanog i vrlo vrućeg vremena. Možemo reći da ovaj vikend označava ulazak u prave ljetne vrućine koje će u Dalmatinskoj zagori ponegdje prijeći 35 stupnjeva. U drugom dijelu nedjelje u unutrašnjosti će ponegdje biti slabih pljuskova.

Početkom sljedećeg tjedna nastavit će se val vrućina pa će temperature ponegdje u zaobalju i Slavoniji dosegnuti 36°C, pa čak i koji stupanj više. Ozbiljnije promjene vremena za sada nema na vidiku. Svi koji planiraju godišnje odmore mogu očekivati sunčano vrijeme i toplo more.

Biometeorološke prilike bit će povoljne, međutim UV indeks će biti vrlo visok pa treba izbjegavati zadržavanje na otvorenom i teže aktivnosti, a dobro je i piti dosta tekućine. Treba istaknuti da ovakve vrućine ipak nisu neuobičajene za početak srpnja, rekao je za tportal zamjenik predsjednika udruge Crometeo Rade Popadić koji se trenutno nalazi na turneji sa svojom klapom 'Sv. Florijan', nazvanoj po zaštitniku vatrogasaca.

Zanimljivosti

5. srpnja 1950. godine u Zagrebu je izmjerena temperatura od 40,4°C, a u Karlovcu više od 42°C.

7. srpnja 1889. godine u Curtea-de-Argensu u Rumunjskoj palo je 206 mm oborina u samo 20 minuta.