TJEDAN ZA KUPANJE

Do ponedjeljka ljetno s +30

02.08.2011 u 11:15

Bionic
Reading

Proljepšanje vremena koje je u kopnene krajeve stiglo s početkom ovog tjedna nastavit će se i u njegovu ostatku. Prve nove promjene i pad temperatura očekuju se tek sljedeći ponedjeljak, uglavnom u kontinentalnom dijelu zemlje, najavljuju prognostičari

U srijedu će u kopnenim krajevima biti pretežno sunčano, suho i stabilno. Vjetar će biti slab. Jutarnja temperatura kretat će se od 13 do 18°C, a najviša dnevna od 25 do 30°C.

Na Jadranu će srijeda biti pretežno vedra. Ujutro i navečer puhat će slaba bura, a danju slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti između 14 i 18°C, a uz obalu i na otocima između 19 i 23°C. Najviše dnevne kretat će se od 28 do 33°C.

U noći na četvrtak u sjeverozapadnim krajevima, a tijekom četvrtka i drugdje, očekuje se povećanje naoblake uz pojavu lokalnih pljuskova s grmljavinom. Jutarnja temperatura u kopnenim će krajevima biti malo viša, a dnevna malo niža nego u srijedu.

U četvrtak će na Jadranu biti pretežno sunčano i suho. Popodne su na njegovom sjevernom dijelu mogući slabi pljuskovi. Ujutro i navečer puhat će slab burin, a danju slab maestral. Najviše dnevne temperature bit će od 28 do 33°C.

U petak se ponovno u kopnena područja vraća sunce i porast temperatura do 30°C. Na Jadranu će ostati većinom sunčano, a najtoplije će biti u Dalmaciji, u kojoj će temperature i dalje biti oko 30°C, možda i koji stupanj više.

U subotu će biti puno sunca i vrućina, pri čemu su u unutrašnjosti poslijepodne i navečer mogući kratkotrajni pljuskovi.

U nedjelju će posvuda biti obilje sunca s temperaturama oko 30°C. Očekuje se južina i pad tlaka, a potom nam u ponedjeljak stiže nova promjena vremena koja će se najviše osjetiti u unutrašnjosti. Ta promjena mogla bi kontinentalnim krajevima donijeti nešto niže temperature, dok će na Jadranu ostati sunčano i vrlo toplo.

Ovotjedne temperature bit će više od prosječnih za kolovoz, koje se obično kreću oko 27 stupnjeva, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

U ponedjeljak 1. kolovoza 2011. iračke su vlasti, zbog nesnosnih temperatura koje su prelazile 50°C, u Bagdadu i na jugu zemlje dale dan dopusta svim zaposlenicima.

3. kolovoza 1877. godine na otoku Braču zabilježeno je jako nevrijeme popraćeno pijavicom.

4. kolovoza 1981. godine u Pločama je izmjerena dosad najviša temperatura u Hrvatskoj, 42,8°C.