vrijedan projekt

Do kraja rujna završetak izgradnje Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama: 'Očekujem da oni koji uđu u Centar iz njega izađu osposobljeni za samostalan život'

19.07.2022 u 13:28

Bionic
Reading

Do kraja rujna završit će izgradnja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine - Spinalnog centra - Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama

Najavio je to varaždinski župan Anđelko Stričak u utorak pri obilasku gradilišta objekta vrijednog 125 milijuna kuna.

Spinalni je centar ukupne površine od 6.700 četvornih metara raspoređenih na pet etaža. Imat će 75 kreveta i pet kreveta u sklopu dnevne bolnice. Uz visokokvalitetno uređene prostore poliklinike, stacionara, dnevne bolnice te terapijske prostore sa sofisticiranom opremom, u centru će biti smještena i nova praonica bolnice te bolnička mrtvačnica.

Ukupna je vrijednost projekta u fazi ugovaranja radova bila 113 milijuna kuna, od čega je 83 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 24 milijuna kuna Ministarstva zdravstva i 6 milijuna kuna Specijalne bolnice.

Varaždinski je župan kazao da će građevinski radovi biti završeni u roku, do kraja rujna, a da će ukupna cijena biti oko 125 milijuna kuna.

„Bez obzira na poremećaje na tržištu kad govorimo o rastu cijene energenata i građevinskih radova, ono što veseli je da svi uključeni u provedbu te investicije vodili na vrijeme brigu o tome“, rekao je Stričak.

Dodao je da kako je završeno i savjetovanje o opremanju Spinalnog centra te se čeka pozitivno mišljenje Središnje agencije za financiranje i ugovaranje kako bi se raspisao natječaj i za tu fazu.

Ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denis Kovačić naglasio je da se radi o nacionalnom centru.

"To je nešto iza čega stoji država. I uz zalaganje nas u bolnici, župana i saborskih zastupnika, bilo je izuzetno teško osigurati kontinuitet radova i financiranje u kontekstu i pandemije i porasta troškova građevinskog materijala i radova. Mnogi slični veliki objekti su, nažalost, stali i ne događa se ništa“, izjavio je Kovačić, koji je podsjetio da je službeni završetak projekta 31. ožujka 2023. te se do tada očekuje i opremanje centra.

Amandmanom saborskih zastupnika Ljubice Lukačić i Siniše Jenkača, u državnom je proračunu u svibnju osigurano 15 milijuna kuna za projekt izgradnje i opremanja Spinalnog centra. Lukačić je naglasila da novi Spinalni centar znači adekvatno zbrinjavanje ljudi s povredama.

„Moje je očekivanje da oni koji uđu u Spinalni centar iz njega izađu osposobljeni za samostalan život“, kazala je Lukačić.